Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten

Met inkt besmeurde vingers geven aan wie zijn stem uitbracht bij de parlementsverkiezingen in Tunesië. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De seculieren van Nidaa Tounes hebben een grote voorsprong op de islamisten van Ennahda nadat 60 procent van de stemmen geteld zijn. De definitieve resultaten van de democratische parlementsverkiezingen in het geboorteland van de Arabische Lente, Tunesië, volgen binnen de drie dagen.

Tunesië, het land waar de Arabische Lente met de Jasmijnrevolutie ontsproot, heeft zondag 26 oktober democratische parlementsverkiezingen gehouden. Het is de eerste keer dat het land op een eerlijke, transparante manier een regering verkiest voor een volledige legislatuur van vijf jaar. De vorige en eerste democratische verkiezingen in het land vonden in oktober 2011 plaats, toen een interim-regering verkozen werd.

Coalitieregering

Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten
© Reuters

De seculieren en zelfverklaarde ‘modernisten’ van Nidaa Tounes (Appel de la Tunisie, Roep van Tunesië) hadden met 37 procent een grote voorsprong op de islamisten van Ennahda (26 procent), die bij de verkiezingen drie jaar geleden de absolute overwinning op hun naam konden schrijven. Die voorsprong werd duidelijk omstreeks 1u ’s nachts Belgische tijd bij telling van 60 procent van de stemmen.

Omgezet in aantal zetels in het parlement, kaapt Nidaa Tounes er voorlopig 81 weg. Ennahda moet het stellen met 56, waarop Front Populaire volgt met 16, UPL met 13 en Afek Tounes met 8. Hoewel de seculieren een voorsprong hebben, is er geen sprake van een duidelijke meerderheid en is een coalitieregering waarschijnlijk.

Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten
© Twitter
Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten
© Twitter

De officiële en volledige uitslag van de parlementsverkiezingen, waarbij maar liefst 80.000 agenten en militairen de veiligheid moesten verzekeren, wordt ten laatste donderdag 30 oktober verwacht.

Meer dan 60 procent opkomst

Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten
© Reuters

Bij de parlements- en presidentsverkiezingen – die 23 november plaatsvinden – gold geen stemplicht. Stemmen kon echter enkel na registratie. In totaal schreven 5.285.136 kiezers zich in. Volgens het ISIE (L’instance Supérieure Indépendante pour les Elections), verantwoordelijk voor de stembusgang, bracht 61,8 procent van het electoraat in Tunesië zijn stem uit.

Veel westerse mogendheden kijken met de nodige aandacht naar de verkiezingen in het Arabische land. Het is de enige staat die de Arabische Lente doormaakte, dat op weg is naar democratie. De Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde Tunesië dan ook in een bericht op de website van het Witte Huis.

‘In naam van alle Amerikanen, feliciteer ik de bevolking van Tunesië met de democratische parlementsverkiezingen – een belangrijke mijlpaal in de historische politieke transitie van Tunesië. Door vandaag te gaan stemmen, inspireren Tunesiërs mensen in hun regio en over de hele wereld, net zoals ze dat met de Tunesische revolutie in 2011 en met de goedkeuring van een nieuwe grondwet eerder dit jaar deden. Het voorbeeld van Tunesië herinnert ons allen eraan dat dialoog, opbouwen van consensus, politiek pluralisme en vreedzame vereniging de basis van democratie vormen. De Verenigde Staten herbevestigen hun toewijding en steun aan de democratie in Tunesië, aan de vriendschap met de bevolking van Tunesië en aan een partnerschap met de volgende regering die zal werken aan economische kansen, vrijheid zal beschermen en de veiligheid van alle Tunesiërs zal verzekeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content