De conservatieve Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy heeft zondag de verkiezingsoverwinning in Spanje opgeëist. Rajoy heeft al meteen aangekondigd dat hij zal proberen een nieuwe regering te vormen. De partij verliest wel haar meerderheid in het Spaanse parlement.

Conservatieve Partido Popular: 28,7 procent

Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, komt PP uit op 28,7 procent van de stemmen. De partij verliest daarmee zowat een derde van haar parlementszitjes, maar is wel nog altijd goed voor 122 van de 350 zetels. Premier Mariano Rajoy heeft al aangekondigd dat hij het initiatief voor een nieuwe regeringsvorming op zich wil nemen. "Ik ga proberen een regering te vormen, een stabiele regering", zo verklaarde hij aan honderden aanhangers die zich voor de hoofdzetel van de partij hadden verzameld.

Socialistische PSOE: 22,1 procent

De sociaaldemocratische partij PSOE komt zondag uit op 22,1 procent (91 zetels). De partij zet daarmee haar slechtste resultaat neer sinds het herstel van de democratie na de dood van dictator Franco in 1975. PSOE blijft wel de tweede partij van het land.

Linkse Podemos: 20,6 procent

Van de twee nieuwkomers doet vooral het linkse Podemos het goed, met 20,6 procent van de stemmen en 69 zetels. Partijleider Pablo Iglesia toonde zich vooral verheugd over het doorbreken van het tweepartijensysteem. "Vandaag wordt een nieuw Spanje geboren", zo verklaarde hij zondagavond tijdens een toespraak in Madrid. De kiezers hebben zich volgens hem uitgesproken "voor verandering en voor een nieuw politiek systeem".

Liberale Ciudadanos: 13,8 procent

Het liberale Ciudadanos moet zich tevreden stellen met 13,8 procent, wat nog goed is voor 40 zetels.

Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, komt PP uit op 28,7 procent van de stemmen. De partij verliest daarmee zowat een derde van haar parlementszitjes, maar is wel nog altijd goed voor 122 van de 350 zetels. Premier Mariano Rajoy heeft al aangekondigd dat hij het initiatief voor een nieuwe regeringsvorming op zich wil nemen. "Ik ga proberen een regering te vormen, een stabiele regering", zo verklaarde hij aan honderden aanhangers die zich voor de hoofdzetel van de partij hadden verzameld. De sociaaldemocratische partij PSOE komt zondag uit op 22,1 procent (91 zetels). De partij zet daarmee haar slechtste resultaat neer sinds het herstel van de democratie na de dood van dictator Franco in 1975. PSOE blijft wel de tweede partij van het land. Van de twee nieuwkomers doet vooral het linkse Podemos het goed, met 20,6 procent van de stemmen en 69 zetels. Partijleider Pablo Iglesia toonde zich vooral verheugd over het doorbreken van het tweepartijensysteem. "Vandaag wordt een nieuw Spanje geboren", zo verklaarde hij zondagavond tijdens een toespraak in Madrid. De kiezers hebben zich volgens hem uitgesproken "voor verandering en voor een nieuw politiek systeem". Het liberale Ciudadanos moet zich tevreden stellen met 13,8 procent, wat nog goed is voor 40 zetels.