Verkiezingen Québec: persoon doodgeschoten tijdens toespraak nieuwe premier

© Reuters

Tijdens de overwinningsspeech van de nieuwe premier van Québec, de separatistische Pauline Marois, is in Montréal een persoon doodgeschoten.

Tijdens de overwinningsspeech van de nieuwe premier van Québec, Pauline Marois, is dinsdagavond laat in een concertzaal in Montréal een persoon doodgeschoten. Een andere persoon verkeert in levensgevaar. Dat meldt de politie van Montréal.

De vermoedelijke schutter probeerde eveneens het vuur te openen op de zaal op het ogenblik dat Marois de terugkeer naar de macht van de separatisten in Québec, na een periode van negen jaar, aan het vieren was. De dader werd meteen opgepakt door agenten die zich in zijn nabijheid bevonden. Zijn vuurwapen werd in beslag genomen. Bij zijn arrestatie, die gefilmd werd, riep de man met een zwaar Engels accent: “De Engelsen ontwaken!”.

Hij voegde er, volgens Canadese journalisten ter plaatse, in het Engels aan toe dat “we jullie een koekje van eigen deeg zullen geven”.

De overwinningstoespraak van Marois werd meteen onderbroken en haar lijfwachten leidden haar weg. De schoten weerklonken net nadat zij gezegd had dat “de toekomst van Québec erin bestaat een soeverein land te worden”.

Bepaalde leden van de Engelstalige gemeenschap in Québec vrezen dat de machtsovername door de separatisten negatieve gevolgen voor hun statuut kan hebben.

Eerste vrouwelijke premier in geschiedenis Quebec

Na een onderbreking van enkele minuten keerde Marois terug naar het podium om het publiek te kalmeren en haar toespraak af te sluiten. Marois won de parlementsverkiezingen met zowat 32 procent van de stemmen. Het is voor het eerst in negen jaar dat voorstanders van onafhankelijkheid aan de macht komen. Pauline Marois wordt de eerste vrouwelijke premier in de geschiedenis van Quebec. (Belga/TV/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content