Verkiezingen Oeganda: Museveni herkozen voor zesde termijn

© Belga Image

Oegandees president Yoweri Museveni is bij de presidentsverkiezingen van donderdag herkozen, voor een zesde mandaat als president. Tegenkandidaat Bobi Wine had vrijdag al aangekondigd geen geloof te hechten aan de resultaten.

Museveni leidt het land al 35 jaar. Ruim 80 procent van de Oegandezen heeft nooit een andere president gekend. Onder die grote groep jongeren leeft onvrede over het bestuur van het land, de corruptie, de werkloosheid. Wine maakt zich sterk die problemen te kunnen aanpakken, en volgens waarnemers maakte hij kans om bij een eerlijk verloop de verkiezingen te winnen.

Update 17 januari

De Oegandese oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen Bobi Wine, gaat de uitslag van de verkiezingen aanvechten. Dat heeft hij zondag gemeld. Wine roept zijn aanhangers op om af te zien van geweld.

‘Ik neem deze pijnlijke maar onvermijdelijke leiderschapsbeslissing om bij jullie aan te dringen om af te zien van elke vorm van geweld, nu we het resultaat van de verkiezingen voor de rechtbank zullen aanvechten (…)’, aldus Wine op Twitter.

Huisarrest

Vrijdagnamiddag viel het leger binnen in het huis van Wine, kondigde de presidentskandidaat zelf aan via Twitter. Doordat journalisten ter plaatse kwamen zou de situatie in en rond Wine’s huis uiteindelijk niet geëscaleerd zijn. In telefonische interviews, zaterdag, zegt Wine dat hij de facto onder huisarrest staat. Niemand mag zijn huis binnen of verlaten.

Tijdens zijn persconferentie van vrijdag had Wine het regime beschuldigd van ‘het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis’ om zich te verzekeren van een verlengd verblijf aan de macht. Hij riep de bevolking op deze resultaten niet te aanvaarden, onder meer door vreedzaam te protesteren. Bij de afkondiging van de resultaten vroeg het hoofd van de kiescommissie de bevolking om kalm te blijven en ‘de resultaten te aanvaarden’. Nog voor de stembusgang had Museveni zijn landgenoten gewaarschuwd dat de verkiezing met geweld betwisten beschouwd zou worden als ‘verraad’.

Gewelddadig

De aanloop naar de verkiezingen verliep al bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagne voeren enkele keren opgepakt, maar uiteindelijk elke keer weer vrijgelaten. In de afgelopen weken werden wel tientallen van zijn medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten.

Sociale media en online-berichtendiensten werden woensdag, aan de vooravond van de verkiezingen, afgesloten, en dat was ook zaterdag nog altijd het geval. In Kampala is het zaterdag kalm, maar journalisten ter plaatse wijzen in dat verband op de alomtegenwoordigheid van de veiligheidsdiensten in de straten van de hoofdstad.

Uit de uitslagen van de parlementsverkiezingen, die ook donderdag gehouden werden, blijkt dat Wine’s National Unity Platform de grootste oppositiepartij wordt.

Tibor Nagy, de adjunct van de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo voor Afrikaanse Zaken, zegt bezorgd te zijn over de ‘aanhoudende meldingen van fraude’. Anders dan bij vorige verkiezingen had de Europese Unie geen waarnemers ter plaatse, omdat de aanbevelingen van vorige missies niet uitgevoerd werden door Kampala.

Partner Content