Eind maart was de overwinning al, verrassend, voor oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu, maar de AKP van president Recep Tayyip Erdogan diende een klacht in tegen die uitslag en kreeg een nieuwe stembusgang. 'Verkiezingen zijn de ruggengraat van democratieën', aldus Yildirim in een tv-interview. 'Volgens de resultaten leidt mijn tegenstander Ekrem Imamoglu in de race. Ik feliciteer hem en wens hem succes.'

Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, haalt Imamoglu goed 53,7 pct van de stemmen, Yildirim 45,4 pct. In maart was het verschil tussen de twee amper 10.000 stemmen, of 0,16 procentpunten. Dat het verschil nu veel groter is, wijst er volgens analisten op dat de inwoners van Istanboel zich zorgen maken over de economie en het afbrokkelen van de Turkse democratie.

'De prestatie van Imamoglu zal bepalen of hij een uitdager van de president kan worden bij de verkiezingen in juni 2023', zei Ersin Kalaycioglu, een professor sociale wetenschappen in Istanboel, voor de stembusgang. 'Verkiezing betekent democratie', aldus nog Yildirim. 'Deze verkiezingen hebben opnieuw bewezen dat democratie smetteloos werkt in Turkije.'

In de campagne had Erdogan nog beweerd dat Imamoglu steun krijgt van vijandige krachten, zoals Fethullah Gülen en de politieke vleugel van de PKK. De president riep ook op de kandidaat-burgemeester te vervolgen omdat hij een provinciegouverneur beledigd zou hebben. De uitslag in Istanboel in maart betekende een klap voor Erdogan.

De handelsmetropool werd 25 jaar door een islamitisch-conservatieve burgemeester bestuurd. Erdogan is er zelf ook nog burgemeester geweest.

Imamoglu wil 'in harmonie samenwerken' met Erdogan

Ekrem Imamoglu, oppositiekandidaat bij de heruitgave van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel, heeft zijn hand zondagavond al uitgestoken naar president Recep Tayyip Erdogan. De kandidaat die door Erdogan naar voor was geschoven, oud-premier Binali Yildirim, gaf zondagavond zijn verlies al toe. Imamoglu wil 'samenwerken om Istanboel te dienen' met Erdogan. 'Meneer de president, ik ben bereid in harmonie met u samen te werken', zei Imamoglu in zijn overwinningstoespraak.

Zijn overwinning in Istanboel betekent 'geen overwinning, maar een nieuw begin voor Turkije', aldus nog Imamoglu in zijn toespraak, die meer dan 20 minuten duurde. 'Deze verkiezing betekent het omslaan van een pagina.' Imamoglu bedankte ook Istanboel, omdat het de meer dan een eeuw oude traditie van democratie beschermd heeft. Samenwerken met Erdogan zal nodig zijn, omdat het parlement nog altijd gecontroleerd wordt door de AKP van Erdogan.

De resultaten zijn nog niet volledig, maar uit de zo goed als volledige resultaten blijkt dat Imamoglu een grote voorsprong heeft op Yildirim. Die laatste heeft zijn verlies eerder op de avond al toegegeven. Van Erdogan is er nog geen reactie. De opkomst van de verkiezingen lag op 84,4 procent, ongeveer even hoog als bij de eerste burgemeestersverkiezing in maart.

Eind maart was de overwinning al, verrassend, voor oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu, maar de AKP van president Recep Tayyip Erdogan diende een klacht in tegen die uitslag en kreeg een nieuwe stembusgang. 'Verkiezingen zijn de ruggengraat van democratieën', aldus Yildirim in een tv-interview. 'Volgens de resultaten leidt mijn tegenstander Ekrem Imamoglu in de race. Ik feliciteer hem en wens hem succes.'Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, haalt Imamoglu goed 53,7 pct van de stemmen, Yildirim 45,4 pct. In maart was het verschil tussen de twee amper 10.000 stemmen, of 0,16 procentpunten. Dat het verschil nu veel groter is, wijst er volgens analisten op dat de inwoners van Istanboel zich zorgen maken over de economie en het afbrokkelen van de Turkse democratie. 'De prestatie van Imamoglu zal bepalen of hij een uitdager van de president kan worden bij de verkiezingen in juni 2023', zei Ersin Kalaycioglu, een professor sociale wetenschappen in Istanboel, voor de stembusgang. 'Verkiezing betekent democratie', aldus nog Yildirim. 'Deze verkiezingen hebben opnieuw bewezen dat democratie smetteloos werkt in Turkije.' In de campagne had Erdogan nog beweerd dat Imamoglu steun krijgt van vijandige krachten, zoals Fethullah Gülen en de politieke vleugel van de PKK. De president riep ook op de kandidaat-burgemeester te vervolgen omdat hij een provinciegouverneur beledigd zou hebben. De uitslag in Istanboel in maart betekende een klap voor Erdogan. De handelsmetropool werd 25 jaar door een islamitisch-conservatieve burgemeester bestuurd. Erdogan is er zelf ook nog burgemeester geweest. Ekrem Imamoglu, oppositiekandidaat bij de heruitgave van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel, heeft zijn hand zondagavond al uitgestoken naar president Recep Tayyip Erdogan. De kandidaat die door Erdogan naar voor was geschoven, oud-premier Binali Yildirim, gaf zondagavond zijn verlies al toe. Imamoglu wil 'samenwerken om Istanboel te dienen' met Erdogan. 'Meneer de president, ik ben bereid in harmonie met u samen te werken', zei Imamoglu in zijn overwinningstoespraak.Zijn overwinning in Istanboel betekent 'geen overwinning, maar een nieuw begin voor Turkije', aldus nog Imamoglu in zijn toespraak, die meer dan 20 minuten duurde. 'Deze verkiezing betekent het omslaan van een pagina.' Imamoglu bedankte ook Istanboel, omdat het de meer dan een eeuw oude traditie van democratie beschermd heeft. Samenwerken met Erdogan zal nodig zijn, omdat het parlement nog altijd gecontroleerd wordt door de AKP van Erdogan. De resultaten zijn nog niet volledig, maar uit de zo goed als volledige resultaten blijkt dat Imamoglu een grote voorsprong heeft op Yildirim. Die laatste heeft zijn verlies eerder op de avond al toegegeven. Van Erdogan is er nog geen reactie. De opkomst van de verkiezingen lag op 84,4 procent, ongeveer even hoog als bij de eerste burgemeestersverkiezing in maart.