Verkiezingen Indonesië: Partij van uittredend president Widodo op weg naar winst

De Indonesische president Joko Widodo na het uitbrengen van zijn stem. © Reuters

In Indonesië is de partij van uittredend president Joko Widodo goed op weg om de parlements- en presidentsverkiezingen te winnen.

Dat blijkt uit onofficiële tellingen bij een aantal stembureaus. Zijn PDI-P (Indonesische Democratische Partij en Strijd) leidt in de stembusslag om het parlement met ongeveer 20 procent. Gerindra, de partij van de presidentiële oppositiekandidaat Prabowo Subianto, volgt op een tweede plaats met bijna 13 procent. Het officiële eindresultaat zal pas volgende maand bekendgemaakt worden.

Gelijkaardige onofficiële tellingen in het kader van de presidentsverkiezingen wijzen in de richting van een tweede termijn voor Joko. Hij zou rond de 55 procent behalen, terwijl Prabowo het zou moeten stellen met 45 procent.

Bij eerdere verkiezingen bewezen dergelijke snelle tellingen vrij accuraat te zijn in hun voorspelling van de winnaars. Widodo reageerde al tevreden in een schriftelijke verklaring. Hij concludeerde uit de telling dat hij nog steeds het vertrouwen heeft van het volk.

Zijn tegenstander legt zich daarentegen niet neer bij de voorspellingen. Volgens Prabowo zou na het tellen van de stemmen in meer dan 300.000 kiesbureaus net blijken dat hij maar liefst 62 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg. Hij verweet de tellers van de eerder genoemde peilingen dat ze de publieke opinie proberen te manipuleren en hield zelfs al een overwinningspeech. Daarin beloofde hij een president te zullen zijn voor alle Indonesiërs, ook voor degenen die voor zijn rivaal stemden.

Prabowo claimde ook in 2014 al de overwinning, nadien bleek hij echter nipt verloren te hebben van Joko.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content