15 miljoen Oegandezen, op een totale bevolking van goed 38 miljoen, hebben zich geregistreerd om een (nieuwe) president te kiezen.

Volgens opiniepeilingen kan Yoweri Museveni, die een van de langst regerende Afrikaanse leiders is, 50 procent van de stemmen halen. Mocht dat niet lukken, komt er een tweede ronde die hij volgens vele waarnemers makkelijk wint. Volgens waarnemers worden deze presidentsverkiezingen wel de moeilijkste ooit voor Museveni.

Er worden donderdag ook parlementsverkiezingen gehouden. De eerste resultaten worden zaterdag verwacht.

Rellen

Dat de situatie na de verkiezingen kan ontsporen, werd maandag, drie dagen voor de verkiezingen, al duidelijk toen Musevenis belangrijkste uitdager Kizza Besigye enkele uren werd opgepakt, net voor hij een meeting wilde houden in hoofdstad Kampala.

Kizza Besigye, Belga Image
Kizza Besigye © Belga Image

Bij de rellen die daarbij uitbraken in verschillende wijken van Kampala, tussen aanhangers van Besigye en de oproerpolitie, viel volgens de politie één en volgens de oppositie drie doden. Goed 20 mensen werden opgepakt.

Economie

Maar liefst drie kwart van de Oegandezen heeft nooit een andere president dan Museveni gekend. Toch is het vooral bij de jongeren dat uitdagers Besigye en oud-premier Amama Mbabazi hun aanhangers vinden, en dan vooral opgeleide jongeren die geen werk vinden. Een onafhankelijk onderzoek uit 2012 schatte de jeugdwerkloosheid in Oeganda op 62 procent.

Vele ouderen zijn Museveni, of M7 zoals hij ook genoemd wordt, dankbaar voor de rust en voorspoed (met dank ook aan het jaarlijkse 1 miljard dollar buitenlandse hulp) die zijn regime gebracht heeft. In de jaren 90 en in het vorige decennium groeide de economie elk jaar met goed 7 procent, maar vorig jaar daalde de groei tot 5 procent. Een op de 5 Oegandezen leeft, volgens de Wereldbank, in armoede. Daarnaast is corruptie een groot probleem.

Belga Image
© Belga Image

Lees ook: Kony communiceert met traceerbare telefoon, hoezo onvindbaar?

Vraag is dus of die rust ook na de verkiezingen zal blijven duren. Besigye heeft aangekondigd dat zijn aanhangers op straat zullen komen als ze vermoeden dat de resultaten gemanipuleerd werden. De 71-jarige M7 zei in aanloop naar de verkiezingen dat 11 miljoen 'crime preventers', gewapende burgers die bij geweld de vrede zouden moeten bewaren, opgeleid zullen worden. Volgens insiders gaat het om werkelijkheid om maximaal 2 miljoen mensen, maar het toont wel aan dat Museveni bereid is de grote middelen in te zetten mocht het inderdaad tot geweld komen.

Aanhangers van Museveni, Belga Image
Aanhangers van Museveni © Belga Image

Besigye is er alvast wel op gebrand president te worden. De 59-jarige moest al drie keer eerder het onderspit delven tegen Museveni, maar wordt wel als geloofwaardiger beschouwd dan Mbabazi (67). (Belga/KVDA)

15 miljoen Oegandezen, op een totale bevolking van goed 38 miljoen, hebben zich geregistreerd om een (nieuwe) president te kiezen. Volgens opiniepeilingen kan Yoweri Museveni, die een van de langst regerende Afrikaanse leiders is, 50 procent van de stemmen halen. Mocht dat niet lukken, komt er een tweede ronde die hij volgens vele waarnemers makkelijk wint. Volgens waarnemers worden deze presidentsverkiezingen wel de moeilijkste ooit voor Museveni. Er worden donderdag ook parlementsverkiezingen gehouden. De eerste resultaten worden zaterdag verwacht.Dat de situatie na de verkiezingen kan ontsporen, werd maandag, drie dagen voor de verkiezingen, al duidelijk toen Musevenis belangrijkste uitdager Kizza Besigye enkele uren werd opgepakt, net voor hij een meeting wilde houden in hoofdstad Kampala. Bij de rellen die daarbij uitbraken in verschillende wijken van Kampala, tussen aanhangers van Besigye en de oproerpolitie, viel volgens de politie één en volgens de oppositie drie doden. Goed 20 mensen werden opgepakt. Maar liefst drie kwart van de Oegandezen heeft nooit een andere president dan Museveni gekend. Toch is het vooral bij de jongeren dat uitdagers Besigye en oud-premier Amama Mbabazi hun aanhangers vinden, en dan vooral opgeleide jongeren die geen werk vinden. Een onafhankelijk onderzoek uit 2012 schatte de jeugdwerkloosheid in Oeganda op 62 procent. Vele ouderen zijn Museveni, of M7 zoals hij ook genoemd wordt, dankbaar voor de rust en voorspoed (met dank ook aan het jaarlijkse 1 miljard dollar buitenlandse hulp) die zijn regime gebracht heeft. In de jaren 90 en in het vorige decennium groeide de economie elk jaar met goed 7 procent, maar vorig jaar daalde de groei tot 5 procent. Een op de 5 Oegandezen leeft, volgens de Wereldbank, in armoede. Daarnaast is corruptie een groot probleem.Lees ook: Kony communiceert met traceerbare telefoon, hoezo onvindbaar?Vraag is dus of die rust ook na de verkiezingen zal blijven duren. Besigye heeft aangekondigd dat zijn aanhangers op straat zullen komen als ze vermoeden dat de resultaten gemanipuleerd werden. De 71-jarige M7 zei in aanloop naar de verkiezingen dat 11 miljoen 'crime preventers', gewapende burgers die bij geweld de vrede zouden moeten bewaren, opgeleid zullen worden. Volgens insiders gaat het om werkelijkheid om maximaal 2 miljoen mensen, maar het toont wel aan dat Museveni bereid is de grote middelen in te zetten mocht het inderdaad tot geweld komen. Besigye is er alvast wel op gebrand president te worden. De 59-jarige moest al drie keer eerder het onderspit delven tegen Museveni, maar wordt wel als geloofwaardiger beschouwd dan Mbabazi (67). (Belga/KVDA)