Verkiezingen in Congo gepland eind 2018, twee jaar na officieel einde ambtstermijn Kabila

Over zijn eigen plannen in 2018 deed Kabila er in zijn toespraak het zwijgen toe. © Reuters

De Congolese oppositie heeft de kalender die de kiescommissie zondag bekendmaakte, verworpen. De presidentsverkiezing is in de kalender op 23 december 2018 ingeschreven. De oppositie herhaalde dat ze het vertrek eist van president Joseph Kabila tegen het einde van dit jaar.

De presidents-, parlements-, provinciale en lokale verkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn voor 23 december 2018 vastgelegd, zo is zondag uit officiële bron vernomen.

Deze ‘rechtstreekse verkiezingen’ worden in één keer georganiseerd, zo heeft de rapporteur van de Kiescommissie, Jean-Pierre Kalamba, op een officiële ceremonie rond de bekendmaking van de kalender gezegd.

Volgens de onafhankelijke nationale kiescommissie Céni (Commission électorale nationale indépendante) zullen de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezing op 30 december 2018 worden bekendgemaakt. De definitieve uitslag volgt op 9 januari 2019. De nieuwe president legt de eed af op 12 januari 2019, preciseert Céni.

De kalender steunt op het principe van rationalisering van het kiesstelsel om de kosten te drukken, aldus de voorzitter van Céni, Corneille Nangaa. De kalender is volgens hem ‘conform de bepalingen van het akkoord van 31 december 2016’ dat de meerderheid en de oppositie sloten, voegde hij eraan toe.

Volgens dit compromis moeten de verkiezingen (voor het presidentschap, het parlement en de provincies) ten laatste voor eind 2018 plaatsvinden.

Het mandaat van president Joseph Kabila liep op 20 december 2016 af.

Oppositie

‘We verwerpen de kalender van Corneille Nangaa. Wat ons momenteel interesseert, is het vertrek van Kabila op 31 december 2017’, zei een woordvoerder van de oppositiepartij UDPS, Augustin Kabuya.

Ook volgens de Belgische ngo’s Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen is de verkiezingskalender geen oplossing voor de politieke crisis in Congo. De presidentsverkiezingen van de opvolger van Joseph Kabila kunnen én moeten veel vroeger plaatsvinden in 2018.

Bovendien biedt de publicatie van de kalender onvoldoende garanties voor de effectieve organisatie van geloofwaardige verkiezingen in Congo. ‘President Kabila toont namelijk geen politieke wil om op te stappen. Dagelijks zien we hoe zijn regime de democratische ruimte voor kritische opposanten, journalisten en mensenrechtenactivisten verkleint’, klinkt het.

‘Het aanblijven van Kabila voor een tweede jaar op rij, sinds het aflopen van zijn mandaat op 19 december 2016, dreigt tot meer geweld en doden te leiden. Dat mensenleed moet stoppen’, aldus de ngo’s.

Partner Content