De gouverneur van Kinshasa besliste om alle geplande verkiezingsbijeenkomsten van de kandidaten te schrappen omdat het geweld tussen de aanhangers van de verschillende kandidaten aan het escaleren was.

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi, die als een van de grootste kanshebbers voor de presidentsverkiezingen geldt, werd verschillende uren vastgehouden door de politie. Het konvooi van Tshisekedi werd tegengehouden op weg naar Kinshasa na een verkiezingscampagne in Beneden-Congo. Hij miste daardoor een geplande verkiezingsbijeenkomst op de laatste dag van de campagne. Na enkele uren te zijn vastgehouden en na verschillende kleine incidenten werd de oppositieleider naar zijn woning begeleid.

De Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) van Tshisekedi verklaarde daarover in een persbericht: "De voorzitter van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) werd vrijgelaten, en is rond 00.15 uur naar zijn woning teruggekeerd. De vrijlating volgde na het officiële einde van de verkiezingscampagne. De machthebbers hebben er op deze manier voor gezorgd dat de gemeenschap en de internationale waarnemers geen getuige konden zijn van de eensgezindheid tussen Tshisekedi en het Congolese volk."

Tshisekedi heeft zijn aanhangers opgeroepen om zich te verzamelen in het belangrijkste stadion van de hoofdstad Kinshasa, ondanks het officiële einde van de verkiezingscampagne. "Ik roep een algemene bijeenkomst samen voor alle strijders van mijn partij (UDPS) in het Stade des Martyrs, om 15.00 uur. Men heeft mij verhinderd om mijn verkiezingscampagne af te sluiten, ik moet dit echter doen", aldus Tshisekedi vanuit zijn hoofdkwartier in Kinshasa.

Ban Ki-Moon (VN) roept op tot kalmte

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de Congolese leiders en het Congolese volk opgeroepen om "terughoudend" te zijn, nadat de campagne voor de presidentsverkiezingen en wetgevende verkiezingen is geëindigd met geweld.

Die terughoudendheid moet toelaten om de verkiezingen in een kalm en veilig klimaat te laten verlopen, luidt het in een persbericht. "Ik roep de Congolese leiders en het Congolese volk op om het democratische debat voorrang te geven en de uitslag van de stembusgang te eerbiedigen", aldus nog Ban Ki-moon.

Het geweld in de Congolese hoofdstad Kinshasa kostte het leven aan twee mensen, volgens de minister van Binnenlandse Zaken. Hij vindt dat de campagne, die startte op 28 oktober, "normaal is verlopen (...) ondanks enkele incidenten die eigen zijn aan elke jonge democratie". (Belga/SD)

De gouverneur van Kinshasa besliste om alle geplande verkiezingsbijeenkomsten van de kandidaten te schrappen omdat het geweld tussen de aanhangers van de verschillende kandidaten aan het escaleren was. De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi, die als een van de grootste kanshebbers voor de presidentsverkiezingen geldt, werd verschillende uren vastgehouden door de politie. Het konvooi van Tshisekedi werd tegengehouden op weg naar Kinshasa na een verkiezingscampagne in Beneden-Congo. Hij miste daardoor een geplande verkiezingsbijeenkomst op de laatste dag van de campagne. Na enkele uren te zijn vastgehouden en na verschillende kleine incidenten werd de oppositieleider naar zijn woning begeleid. De Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) van Tshisekedi verklaarde daarover in een persbericht: "De voorzitter van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) werd vrijgelaten, en is rond 00.15 uur naar zijn woning teruggekeerd. De vrijlating volgde na het officiële einde van de verkiezingscampagne. De machthebbers hebben er op deze manier voor gezorgd dat de gemeenschap en de internationale waarnemers geen getuige konden zijn van de eensgezindheid tussen Tshisekedi en het Congolese volk."Tshisekedi heeft zijn aanhangers opgeroepen om zich te verzamelen in het belangrijkste stadion van de hoofdstad Kinshasa, ondanks het officiële einde van de verkiezingscampagne. "Ik roep een algemene bijeenkomst samen voor alle strijders van mijn partij (UDPS) in het Stade des Martyrs, om 15.00 uur. Men heeft mij verhinderd om mijn verkiezingscampagne af te sluiten, ik moet dit echter doen", aldus Tshisekedi vanuit zijn hoofdkwartier in Kinshasa. Ban Ki-Moon (VN) roept op tot kalmteBan Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de Congolese leiders en het Congolese volk opgeroepen om "terughoudend" te zijn, nadat de campagne voor de presidentsverkiezingen en wetgevende verkiezingen is geëindigd met geweld.Die terughoudendheid moet toelaten om de verkiezingen in een kalm en veilig klimaat te laten verlopen, luidt het in een persbericht. "Ik roep de Congolese leiders en het Congolese volk op om het democratische debat voorrang te geven en de uitslag van de stembusgang te eerbiedigen", aldus nog Ban Ki-moon.Het geweld in de Congolese hoofdstad Kinshasa kostte het leven aan twee mensen, volgens de minister van Binnenlandse Zaken. Hij vindt dat de campagne, die startte op 28 oktober, "normaal is verlopen (...) ondanks enkele incidenten die eigen zijn aan elke jonge democratie". (Belga/SD)