Milorad Dodik is een pro-Russische nationalist die de ontbinding van Bosnië en Herzegovina nastreeft. Bosnië-Herzegovina heeft een complex politiek systeem, dat ingevoerd werd om een einde te maken aan de oorlog tussen Bosnische moslims, orthodoxe Serviërs en katholieke Kroaten van 1992 tot 1995.

Nog steeds is het land via etnische scheidingslijnen diep verdeeld. De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppig presidentschap aanduiden.

Bij de Serviërs haalde Dodik het naar eigen zeggen met 56 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrumkandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs eiste Safik Dzaferovic de overwinning op. Ook hij is een nationalist.

De Kroatische zetel werd tot slot gewonnen door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde 'alle burgers te dienen'.

Milorad Dodik is een pro-Russische nationalist die de ontbinding van Bosnië en Herzegovina nastreeft. Bosnië-Herzegovina heeft een complex politiek systeem, dat ingevoerd werd om een einde te maken aan de oorlog tussen Bosnische moslims, orthodoxe Serviërs en katholieke Kroaten van 1992 tot 1995. Nog steeds is het land via etnische scheidingslijnen diep verdeeld. De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppig presidentschap aanduiden. Bij de Serviërs haalde Dodik het naar eigen zeggen met 56 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrumkandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs eiste Safik Dzaferovic de overwinning op. Ook hij is een nationalist. De Kroatische zetel werd tot slot gewonnen door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde 'alle burgers te dienen'.