Verkiezing Trump: wordt hardliner Steve Bannon zijn stafchef in het Witte Huis?

Steve Bannon met een jonge Trumpsupporter. © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump wil volgens CNN dat zijn campagneleider Steve Bannon stafchef in het Witte Huis wordt. Als dat zo is, is dat een teken dat de harde lijn zal overheersen.

Dana Bash, politiek journalist bij CNN, meldt het als volgt: Donald Trump wil dat Stephen (Steve) Bannon, de gewezen baas van de hard-rechtse site Breitbart, zijn stafchef wordt in het Witte Huis. Er zijn binnen zijn campagneteam echter mensen die dit geen goede beslissing vinden.

Andere bronnen zeggen dat Bannon nog in competitie is met vooral de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus. The New York Times noemt Bannon de ‘koploper’ onder de kanshebbers, bij wie ook campagnemanager Kellyanne Conway en Corey Lewandowski zouden zijn, de eerste campagneleider van Trump.

De benoeming is van belang omdat de stafchef, samen met de president, de centrale machtpositie is in het Witte Huis. Wie op deze centrale post belandt, bepaalt voor een stuk de agenda en de politiek.

Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager
Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager© REUTERS

Bannon is niet alleen een hardliner, die met Breitbart vaak van leer trok tegen het Republikeins establishment, hij gaf met zijn site plaats aan de alt-right en aan antisemitische opinies. Hij is een held binnen alt-right en bij wit-racistisch Amerika, hoewel hijzelf beweerd heeft dat hij bij Breitbart gewoon een plaats bood aan diverse opinies.

Kellyanne Conway

Trump voelt zich blijkbaar op zijn gemak bij de altijd slonzig geklede Bannon, en vindt in hem een welwillend en blijkbaar intelligent klankbord. Bannon staat in elk geval voor confrontatie met het traditionele establishment van Washington, in de twee partijen. Breitbart stond bijvoorbeeld heel kritisch tegenover de Republikeinse speaker Paul Ryan.

Reince Priebus, daarentegen, is de partijman, bevriend met Paul Ryan en met Trumps vicepresident Mike Pence. Hij is zoals Ryan overtuigd van de noodzaak om ook minderheden aan te spreken en zou binnen team-Trump de steun genieten van dochter Ivanka Trump.

Lewandowski is een verre derde. De kinderen van Trump hebben ervoor gezorgd dat hij ontslagen werd als baas van de campagne, en ze hebben hun opinie over de wel heel ongezouten Lewandowski volgens The New York Times niet bijgestuurd. Kellyanne Conway, die tijdens de campagne de moeilijke taak had om Trumps meer uitzinnige uitspraken in de media te verdedigen, liet al verstaan dat ze gevraagd is om Trump te vergezellen naar het Witte Huis, maar of ze in de running is voor stafchef is niet duidelijk.

Wat ook de beslissing wordt, het geeft een indicatie over wat we verder van Trump kunnen verwachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content