De ex-premier en oppositieleidster van Oekraïne is tot zeven jaar cel veroordeeld voor machtsmisbruik. Verhofstadt wil dat haar zaak door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens behandeld wordt, zodat "ondubbelzinnig" kan worden uitgemaakt of ze eerlijk berecht werd of niet.

Oekraïne staat onder zware internationale druk omwille van de behandeling van Timosjenko. Velen zien haar veroordeling als een politieke afrekening. Verschillende Europese leiders zeiden al de wedstrijden van het EK voetbal die in Oekraïne plaatsvinden te zullen boycotten.

Guy Verhofstadt ontmoette Timosjenko vrijdag in het ziekenhuis in Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne, en zat ook samen met eerste minister Mykola Azarov en openbaar aanklager Viktor Pshonka.

Achteraf verklaarde Verhofstadt dat de beste manier om de zaak-Timosjenko af te handelen, de verwijzing zou zijn naar het Europees mensenrechtenhof.

Hij schaart zich achter het voorstel van premier Azarov en Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz om iemand "met een grote internationale reputatie" naar Oekraïne te sturen om de beroepsprocedure van Timosjenko tegen haar veroordeling te observeren.

Ondertussen is een overeenkomst over verregaande economische samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne 'on hold' gezet. Volgens Verhofstadt kunnen enkel de Oekraïners het dossier ontmijnen. "Zo lang politici van de oppositie in de gevangenis blijven, is het moeilijk om vooruitgang te boeken." (Belga/TE)

De ex-premier en oppositieleidster van Oekraïne is tot zeven jaar cel veroordeeld voor machtsmisbruik. Verhofstadt wil dat haar zaak door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens behandeld wordt, zodat "ondubbelzinnig" kan worden uitgemaakt of ze eerlijk berecht werd of niet. Oekraïne staat onder zware internationale druk omwille van de behandeling van Timosjenko. Velen zien haar veroordeling als een politieke afrekening. Verschillende Europese leiders zeiden al de wedstrijden van het EK voetbal die in Oekraïne plaatsvinden te zullen boycotten. Guy Verhofstadt ontmoette Timosjenko vrijdag in het ziekenhuis in Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne, en zat ook samen met eerste minister Mykola Azarov en openbaar aanklager Viktor Pshonka. Achteraf verklaarde Verhofstadt dat de beste manier om de zaak-Timosjenko af te handelen, de verwijzing zou zijn naar het Europees mensenrechtenhof. Hij schaart zich achter het voorstel van premier Azarov en Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz om iemand "met een grote internationale reputatie" naar Oekraïne te sturen om de beroepsprocedure van Timosjenko tegen haar veroordeling te observeren. Ondertussen is een overeenkomst over verregaande economische samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne 'on hold' gezet. Volgens Verhofstadt kunnen enkel de Oekraïners het dossier ontmijnen. "Zo lang politici van de oppositie in de gevangenis blijven, is het moeilijk om vooruitgang te boeken." (Belga/TE)