De fractieleider van de liberalen in het Europees parlement zegt dat in het Duitse blad Die Welt. "Ik doe een oproep tot Martin Schulz als voorzitter van het Europees parlement om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uit te nodigen voor één van de volgende plenaire vergaderingen. Gericht tot de 500 miljoen afgeluisterde EU-burgers moet hij zich voor het Europees parlement verontschuldigen voor de ontstane schade", aldus Verhofstadt.

Vertrouwensbreuk

Volgens de voormalige premier is wellicht de volle omvang van de Amerikaanse afluisterpraktijken nog niet bekend. "Maar op basis van wat nu al bekend is, is duidelijk dat de schade door deze vertrouwensbreuk groot is - en zo snel mogelijk hersteld moet worden".

De verontschuldigingen kunnen het begin betekenen van het herstel van de bijzondere vertrouwensverstandhouding tussen de EU en de VS, vindt Verhofstadt. Dat kan dan mogelijk spoedig leiden tot duidelijke afspraken over gegevensbescherming en ook een transatlantisch vrijhandelsakkoord. (Belga/TV)

De fractieleider van de liberalen in het Europees parlement zegt dat in het Duitse blad Die Welt. "Ik doe een oproep tot Martin Schulz als voorzitter van het Europees parlement om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uit te nodigen voor één van de volgende plenaire vergaderingen. Gericht tot de 500 miljoen afgeluisterde EU-burgers moet hij zich voor het Europees parlement verontschuldigen voor de ontstane schade", aldus Verhofstadt. Volgens de voormalige premier is wellicht de volle omvang van de Amerikaanse afluisterpraktijken nog niet bekend. "Maar op basis van wat nu al bekend is, is duidelijk dat de schade door deze vertrouwensbreuk groot is - en zo snel mogelijk hersteld moet worden".De verontschuldigingen kunnen het begin betekenen van het herstel van de bijzondere vertrouwensverstandhouding tussen de EU en de VS, vindt Verhofstadt. Dat kan dan mogelijk spoedig leiden tot duidelijke afspraken over gegevensbescherming en ook een transatlantisch vrijhandelsakkoord. (Belga/TV)