De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft zondag verklaard dat het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken en de autoriteiten van andere landen voorbereidende gesprekken voeren met de taliban in Afghanistan. "Ik denk dat bepaalde landen, ook de VS, wilden praten", zei Gates op de Amerikaanse televisiezender CNN.

"De contacten zijn in dit stadium volledig voorbereidend", voegde de baas van het Pentagon eraan toe. Gates benadrukte dat het cruciaal is te bepalen "wie de taliban echt vertegenwoordigen", vooraleer er van wal wordt gestoken met iemand die zegt de vertegenwoordiger van de leider van de taliban, mollah Omar, te zijn.

Snellere terugtrekking De jongste successen van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terreurnetwerk al-Qaida zouden overigens tot een snellere terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan kunnen leiden. Dat bericht de krant The New York Times zondag op gezag van niet nader genoemde regeringsambtenaren.

Washington schat in dat al-Qaida na de dood van Osama bin Laden in de regio zo verzwakt is dat vele van de 100.000 soldaten in Afghanistan sneller naar huis zouden kunnen. In de loop van de volgende dagen zal president Barack Obama bekendmaken hoe omvangrijk het voor juli geplande begin van de terugtrekking zal zijn. Hij heeft al gezegd tegen 2014 een punt te willen zetten achter de oorlog. (Belga/VF)

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft zondag verklaard dat het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken en de autoriteiten van andere landen voorbereidende gesprekken voeren met de taliban in Afghanistan. "Ik denk dat bepaalde landen, ook de VS, wilden praten", zei Gates op de Amerikaanse televisiezender CNN. "De contacten zijn in dit stadium volledig voorbereidend", voegde de baas van het Pentagon eraan toe. Gates benadrukte dat het cruciaal is te bepalen "wie de taliban echt vertegenwoordigen", vooraleer er van wal wordt gestoken met iemand die zegt de vertegenwoordiger van de leider van de taliban, mollah Omar, te zijn. Snellere terugtrekking De jongste successen van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terreurnetwerk al-Qaida zouden overigens tot een snellere terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan kunnen leiden. Dat bericht de krant The New York Times zondag op gezag van niet nader genoemde regeringsambtenaren. Washington schat in dat al-Qaida na de dood van Osama bin Laden in de regio zo verzwakt is dat vele van de 100.000 soldaten in Afghanistan sneller naar huis zouden kunnen. In de loop van de volgende dagen zal president Barack Obama bekendmaken hoe omvangrijk het voor juli geplande begin van de terugtrekking zal zijn. Hij heeft al gezegd tegen 2014 een punt te willen zetten achter de oorlog. (Belga/VF)