Verenigde Staten schrappen financiële bijdrage aan Unesco

© EPA

De Unesco verliest de financiële steun van de Verenigde Staten door de toetreding van Palestina.

Palestina is volwaardig lid geworden van de Onderwijs, Wetenschaps- en Culturele organisatie van de VN, zo heeft de Unesco bekendgemaakt. In de Algemene Conferentie stemden 107 landen voor en 14 tegen terwijl er 52 onthoudingen waren. België heeft ingestemd met de toetreding van Palestina tot de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Dat meldt Buitenlandse Zaken in een communiqué.

Net als tien andere landen van de Europese Unie stemde ons land voor Palestijnse toetreding. “Dit weerspiegelt het feit dat de Palestijnse Autoriteit aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op weg naar de vorming van een staat, mede dankzij de bijdragen van de EU en van België”, luidt het. Het Unesco-lidmaatschap is evenwel “slechts een etappe op deze weg”, gaat het persbericht verder.

Duitsland stemde tegen de toetreding, net als de Verenigde Staten en Canada. China, Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika stemden dan weer voor. Het Verenigd Koninkrijk onthield zich.

Blijven onderhandelen

Voor België is er geen alternatief voor werkelijke onderhandelingen tussen Palestina en Israël, “hoe moeilijk ze ook mogen zijn en ondanks het feit dat de posities van beide partijen ver uit elkaar blijven liggen”. Israël en Palestina moeten in vrede en in veiligheid naast elkaar kunnen leven, klinkt het. De komende weken worden “cruciaal” om de vredesonderhandelingen opnieuw op te starten.

Wat het Unesco-lidmaatschap betreft, hoopt België dat Palestina “in de komende maanden aantoont dat het een verantwoordelijk en betrouwbaar lid is”.

Duitsland stemde tegen de toetreding, net als de Verenigde Staten en Canada. China, Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika stemden dan weer voor. Het Verenigd Koninkrijk onthield zich.

Verenigde Staten draaien geldkraan toeDe Verenigde Staten, die tegen de toetreding stemden, stoppen hun geldbijdrage aan de Unesco. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de in november te betalen 60 miljoen dollar niet aan de VN-organisatie zal overgemaakt worden. Volgens David Killion, Amerikaans ambassadeur bij de Unesco is de toetreding van Palestina te vroeg en totaal niet productief. Killion meent dat de enige weg naar een Palestijnse staat via onderhandelingen moet gebeuren. “Omwegen zoals erkenningen via internationale organisaties zijn onaanvaardbaar”, aldus de ambassadeur.

Ook Israël reageert negatief op het Palestijnse lidmaatschap. “Dit zal de toekomstige vredesgesprekken geen goed doen”, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Vanuit Palestina wordt tevreden gereageerd. Voor de Palestijnse leider is de toetreding tot de Unesco een eerste stap naar internationale erkenning. Voor buitenlandminister Riyad al-Malki kan de stemming van vandaag een klein beetje het onrecht teniet doen dat het Palestijnse volk is aangedaan.

Lidmaatschap Verenigde NatiesEind november beslist de Veiligheidsraad over de erkenning van Palestina als volwaardig lid van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten hebben nu al laten weten hun veto te stellen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content