'Het akkoord is een belangrijk instrument om de verspreiding van kernwapens te voorkomen', zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft het akkoord, en daaraan gekoppelde controles, de veiligheid in de regio verhoogd. 'De deal werkt', zei hij.

Na de uitstap van de Verenigde Staten uit het akkoord, willen de andere ondertekenaars de deal in eigen regie redden. Daarom is er dindag in Brussel een onderhoud gepland tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, EU-afgevaardigde Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Jwad Zarif. Iran had de EU eerder al duidelijk gemaakt dat het 60 dagen kreeg om de uitvoering van het akkoord ook na het vertrek van Washington te blijven garanderen. Daarover zou zondag een akkoord gesloten zijn, volgens de site van het Iraanse parlement. Het EU-trio had gerekend op een termijn van 90 dagen. Bij de ontmoeting van dinsdag zal de termijn verder besproken worden.

'Het akkoord is een belangrijk instrument om de verspreiding van kernwapens te voorkomen', zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft het akkoord, en daaraan gekoppelde controles, de veiligheid in de regio verhoogd. 'De deal werkt', zei hij.Na de uitstap van de Verenigde Staten uit het akkoord, willen de andere ondertekenaars de deal in eigen regie redden. Daarom is er dindag in Brussel een onderhoud gepland tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, EU-afgevaardigde Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Jwad Zarif. Iran had de EU eerder al duidelijk gemaakt dat het 60 dagen kreeg om de uitvoering van het akkoord ook na het vertrek van Washington te blijven garanderen. Daarover zou zondag een akkoord gesloten zijn, volgens de site van het Iraanse parlement. Het EU-trio had gerekend op een termijn van 90 dagen. Bij de ontmoeting van dinsdag zal de termijn verder besproken worden.