Verdwenen baby uit A Cry in the Dark gedood door dingo

Een baby die 32 jaar geleden in Australië verdween tijdens een kampeertocht van haar ouders, is gedood door een dingo. Met deze uitspraak maakt een rechtbank een einde aan één van de meest spraakmakende verdwijningszaken ooit.

Er is een einde gekomen aan de beroemdste verdwijningszaak in Australië. De baby Azaria Chamberlain die 32 jaar geleden mysterieus verdween, is inderdaad meegenomen en gedood door een dingo. Dat zegt een lijkschouwer in Darwin.

Lijk werd nooit gevonden

De familie van de negen weken oude baby kampeerde in augustus 1980 bij de bekende Uluru-rots in midden Australië, toen het kindje plots verdween. Moeder Lindy beweerde dat een dingo, een wilde hond, haar had meegenomen. Een lijk werd nooit gevonden, maar de kleren van het kind werden later onder de grond aangetroffen.

De moeder werd tot levenslang veroordeeld voor moord, haar man zou medeplichtig zijn geweest. De vrouw zat effectief drie jaar in de gevangenis.

Babykleertjes

Ze werd vrijgelaten nadat er bij de rechtbank twijfel ontstond omdat ze bleef volhouden dat een wilde hond haar negen weken oude baby had meegenomen. Nadat een speciale onderzoeksjury een nieuwe procedure startte, waarin de babykleertjes centraal stonden, kwam de vrouw vrij.

Een derde onderzoek kwam niet tot een eensluidende conclusie. Er bleef twijfel en in de hoofden van veel Australiërs bleef een verdacht aura rond de familie hangen.

A Cry in the Dark

De affaire is wereldwijd bekend door de verfilming “A Cry in

the Dark” met Meryl Streep. Het gaat om één van de meest opzienbarende moordzaken in Australië, die de publieke opinie sterk verdeelde.

Huilen als een dingoVeel Australiërs geloofden niet dat een dingo sterk genoeg is om een baby mee te nemen. Tijdens de oorspronkelijke rechtszaak werd er op de ouders gespuwd. ’s Nachts verzamelden manifestanten voor hun huis om urenlang te huilen als een dingo.

Op het ogenblik van de feiten was niets bekend over andere gevallen waarbij een wilde hond zomaar een baby meenam. Intussen zijn in Australië drie voorvallen van aanvallen op kinderen door dingo’s gedocumenteerd.

Een wetsdokter van het gerecht in Darwin sprak zich nu voor de rechtbank uit over de zaak. “Ik denk inderdaad dat een dingo de baby heeft meegenomen. Er bestaan bewijzen dat een dingo in staat is om heel jonge kinderen aan te vallen, mee te nemen en te doden”, aldus Elizabeth Morris.

Geen ruimte voor twijfel

Volgens de wetsdokter liet het bewijs dat ze onderzocht geen ruimte voor twijfel. ‘De baby is meegenomen door één of meerdere dingo’s.’

De bevindingen van Elisabeth Morris komen overeen met die van de eerste lijkschouwer die het onderzoek al in 1981 afrondde. Het is maar nadat de kleren van de baby relatief intact werden teruggevonden, dat een tweede lijkschouwer twijfel zaaide. Na de getuigenis van deze tweede expert werd de moeder veroordeeld tot levenslang.

Eindelijk een einde

Moeder Lindy Chamberlain-Creighton en vader Michael Chamberlain barstten in tranen uit bij het horen van de uitspraak.

‘We zijn opgelucht en blij dat er eindelijk een einde komt aan dit verhaal,’ vertelde Lindy Chamberlain-Creighton aan journalisten voor het gerechtsgebouw in Darwin.

‘Het is in Australië niet langer mogelijk om te beweren dat dingo’s niet gevaarlijk zijn en dat ze enkel aanvallen wanneer ze bedreigd worden. We leven in een prachtig land, maar het is gevaarlijk. Ik vraag aan iedereen om op te letten voor wilde honden.’

‘Het was een verschrikkelijke en bittere strijd waar eindelijk een einde aan komt.. Dit heeft veel te lang geduurd. Nu kan onze dochter eindelijk rusten.’

In Australië zijn er intussen nog weinig mensen die twijfelen of de baby door een dingo werd meegenomen. Het waren de ouders zelf die 30 jaar na de feiten hadden aangedrongen op een nieuwe rechtszaak om voor eens en voor altijd ook officieel een einde te maken aan elke mogelijke verdenking. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content