Het vonnis verraste de waarnemers en de aanwezigen in de rechtszaal. Holmes zelf reageerde nauwelijks.

De 27-jarige Holmes riskeerde de doodstraf, maar de twaalf juryleden waren het na een beraadslaging van meerdere uren niet eens geworden over de gepaste strafmaat voor de schutter. In de Amerikaanse deelstaat Colorado is een unaniem besluit van de juryleden vereist om de doodstraf uit te kunnen spreken. Hoeveel juryleden het oneens waren met de doodstraf is niet bekendgemaakt.

165 keer schuldig

Holmes was op 20 juli 2012 in Aurora tijdens de middernachtvertoning van de Batman-film "The Dark Knight Rises" met een gasmasker en een kogelvrij vest de filmzaal binnengestormd. Hij gooide traangasgranaten en opende het vuur. Twaalf mensen overleefden de schietpartij niet, zeventig anderen raakten gewond. Het was een van de bloedigste schietpartijen in de recente geschiedenis van de VS.

Drie weken geleden had de jury Holmes al schuldig bevonden aan alle 165 aanklachten tegen hem. Hij werd veroordeeld voor moord, poging tot moord en het bezit van wapens en explosieven.

De procureur argumenteerde tijdens de strafmaatzitting dat de tol aan levens zo groot was, dat de doodstraf de enige juiste straf was. De verdediging hamerde op de psychische problemen van de dader.D

(Belga/RR)

Het vonnis verraste de waarnemers en de aanwezigen in de rechtszaal. Holmes zelf reageerde nauwelijks.De 27-jarige Holmes riskeerde de doodstraf, maar de twaalf juryleden waren het na een beraadslaging van meerdere uren niet eens geworden over de gepaste strafmaat voor de schutter. In de Amerikaanse deelstaat Colorado is een unaniem besluit van de juryleden vereist om de doodstraf uit te kunnen spreken. Hoeveel juryleden het oneens waren met de doodstraf is niet bekendgemaakt.Holmes was op 20 juli 2012 in Aurora tijdens de middernachtvertoning van de Batman-film "The Dark Knight Rises" met een gasmasker en een kogelvrij vest de filmzaal binnengestormd. Hij gooide traangasgranaten en opende het vuur. Twaalf mensen overleefden de schietpartij niet, zeventig anderen raakten gewond. Het was een van de bloedigste schietpartijen in de recente geschiedenis van de VS. Drie weken geleden had de jury Holmes al schuldig bevonden aan alle 165 aanklachten tegen hem. Hij werd veroordeeld voor moord, poging tot moord en het bezit van wapens en explosieven. De procureur argumenteerde tijdens de strafmaatzitting dat de tol aan levens zo groot was, dat de doodstraf de enige juiste straf was. De verdediging hamerde op de psychische problemen van de dader.D(Belga/RR)