De politie wil enkel kwijt dat het enkele verdachten heeft opgepakt voor verhoor, maar volgens Thaise media gaat het om twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de bomaanslagen van de voorbije uren.

'Geen terrorisme'

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de politie sluit internationaal terrorisme uit en ziet ook geen links met de opstand in de zuidelijke provincies Narathiwat, Yala en Pattani. Daar zijn bomaanslagen schering en inslag, maar die waren nooit gericht tegen toeristen.

Een woordvoerder van de Royal Thai Police zei volgens The Bangkok Post dat de aanslagen 'geen daden van terrorisme, maar van sabotage' zijn en benadrukte dat Thailand geen conflicten van raciale of religieuze aard kent, noch bedreigd wordt door de Islamitische Staat (IS). De aanslagen zijn het werk 'van lokale elementen, die ontevreden zijn over de politieke situatie in het land', zo luidt het.

Militaire junta

De politie vermoedt dat de aanslagen verband houden met het grondwettelijk referendum van de militaire regering van vorige week. 'Je moet maar kijken waar de aanslagen plaatsvonden, al die provincies hebben voor gestemd,' zei politiecommissaris Chakthip Chaijina.

De timing is ook gevoelig omdat vrijdag een feestdag is in Thailand, ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin.

Slachtoffers

In totaal waren er negen explosies op vijf verschillende plaatsen: in Hua Hin (twee doden), in Surat Thani (één dode), in Patong op het schiereiland Phuket, in Trang (één dode) en in Phang Nga. Naast vier doden vielen ook meer dan 30 gewonden. Onder de slachtoffers zijn buitenlanders, maar volgens Buitenlandse Zaken geen Belgen. Het reisadvies werd wel aangepast.

Bijna een jaar geleden vielen meer dan 20 doden bij een aanslag in het centrum van de hoofdstad Bangkok. Ook toen wees generaal Prayut Chan-O-Cha, de huidige eerste minister van het land, naar 'een groep die gekant is tegen de junta'. (KVDA)

De politie wil enkel kwijt dat het enkele verdachten heeft opgepakt voor verhoor, maar volgens Thaise media gaat het om twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de bomaanslagen van de voorbije uren. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de politie sluit internationaal terrorisme uit en ziet ook geen links met de opstand in de zuidelijke provincies Narathiwat, Yala en Pattani. Daar zijn bomaanslagen schering en inslag, maar die waren nooit gericht tegen toeristen.Een woordvoerder van de Royal Thai Police zei volgens The Bangkok Post dat de aanslagen 'geen daden van terrorisme, maar van sabotage' zijn en benadrukte dat Thailand geen conflicten van raciale of religieuze aard kent, noch bedreigd wordt door de Islamitische Staat (IS). De aanslagen zijn het werk 'van lokale elementen, die ontevreden zijn over de politieke situatie in het land', zo luidt het.De politie vermoedt dat de aanslagen verband houden met het grondwettelijk referendum van de militaire regering van vorige week. 'Je moet maar kijken waar de aanslagen plaatsvonden, al die provincies hebben voor gestemd,' zei politiecommissaris Chakthip Chaijina. De timing is ook gevoelig omdat vrijdag een feestdag is in Thailand, ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin.In totaal waren er negen explosies op vijf verschillende plaatsen: in Hua Hin (twee doden), in Surat Thani (één dode), in Patong op het schiereiland Phuket, in Trang (één dode) en in Phang Nga. Naast vier doden vielen ook meer dan 30 gewonden. Onder de slachtoffers zijn buitenlanders, maar volgens Buitenlandse Zaken geen Belgen. Het reisadvies werd wel aangepast.Bijna een jaar geleden vielen meer dan 20 doden bij een aanslag in het centrum van de hoofdstad Bangkok. Ook toen wees generaal Prayut Chan-O-Cha, de huidige eerste minister van het land, naar 'een groep die gekant is tegen de junta'. (KVDA)