"Verdachte Stockholm had sympathie voor IS"

09/04/17 om 13:43 - Bijgewerkt om 14:48

Bron: Belga

De 39-jarige Oezbeek die opgepakt werd door de Zweedse politie, beschikte niet over een verblijfsvergunning. Ook sprak hij volgens de speurders zijn sympathie uit voor extremistische groeperingen, waaronder IS.

"Verdachte Stockholm had sympathie voor IS"

© Belga Image

De opgepakte Oezbeek vroeg in 2014 een verblijfsvergunning aan in Zweden. In juni 2016 beslisten de migratie-autoriteiten hem het land uit te wijzen. Omdat hij Zweden niet verlaten had, waren de autoriteiten naar hem op zoek.

De arrestant gaf volgens de speurders sympathie te kennen voor de terreurorganisatie IS. "We weten dat hij sympathie getoond heeft voor extremistische organisaties, waaronder IS", zei politiewoordvoerder Jonas Hysing op een persconferentie.

Intussen heeft het Zweedse parket de arrestatie van een tweede verdachte bevestigd.

Identiteit slachtoffers bevestigd

Bij de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm kwamen vier mensen om. Vanochtend liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een tweet weten dat één van de slachoffers een Belgische vrouw is. Dat is nu bevestigd door een verantwoordelijke van de politie van Stockholm. Ook de identiteit van de andere overleden personen werd bekendgemaakt en hun gezinnen zijn op de hoogte gebracht. Behalve een Belgische werden ook twee Zweden en een Brit gedood.

Onze partners