Verdachte schietpartij Joods museum: ‘Ik heb Brussel doen branden’

Mehdi Nemmouche © AFP

Mehdi Nemmouche, de verdachte die in Frankrijk werd opgepakt voor de aanslag tegen het Joods Museum in Brussel, werd geboren in 1985 en was niet gekend door de Belgische politie- en veiligheidsdiensten. In Frankrijk was hij in 2008 en 2009 veroordeeld voor feiten van gekwalificeerde diefstal.

De eerste vaststellingen tonen aan dat Nemmouche op donderdag 29 mei in Brussel de bus zou genomen hebben. Op dat ogenblik liep in Frankrijk al een vooronderzoek, omdat één van de drie dodelijke slachtoffers een Franse vrijwilligster was in het Joods Museum in Brussel. Nemmouche werd in Marseille door de douane opgemerkt. De bus kwam aanvankelijk uit Amsterdam.

Al-Qaida

“Hij was in het bezit van een revolver, een kalasjnikov en een grote hoeveelheid munitie. Tussen zijn spullen werden eveneens kledij, schoenen en een Go-Pro camera aangetroffen die zouden kunnen overeenkomen met die gedragen en gebruikt door de dader van de antisemitische aanslag in Brussel”, aldus federaal procureur Frédéric Van Leeuw. De kalasjnikov was gewikkeld in een vlag met inscripties van de aan al-Qaida gelieerde jihadistische groepering ISIL (Islamtic State of Iraq and the Levant).

Federaal procureur Van Leeuw maakte ook melding van een video waarop de verdachte zijn wapens filmt. Een stem verklaart dat hij de dader van de aanslag in Brussel tegen de Joden is. “Ik heb Brussel doen branden”, aldus de stem. Die opname werd gemaakt omdat de Go-Pro camera niet werkte bij het uitvoeren van de aanslag. Volgens de Fransen zou de verdachte de laatste jaren geradicaliseerd zijn en in 2013 in Syrië strijdende jihadistische groepen vervoegd hebben.

In het onderzoek is verder een huiszoeking gehouden in het Kortrijkse, waaruit zou blijken dat hij daar zou verbleven hebben. Momenteel worden twee personen verhoord, zegt Van Leeuw. Momenteel is niet geweten of zij al dan niet betrokken waren bij de feiten in Brussel zelf. “Ze worden momenteel verhoord”. Van Leeuw sprak van ‘contacten’ van Nemmouche, die voor zover bekend geen familie in ons land heeft.

Syriëstrijders

De nieuwe elementen in het onderzoek vestigen nogmaals de aandacht op de problematiek van de “returnees”, de ex-Syriestrijders die na deelname aan de gevechten terugkeren. “Alle Europese landen worden momenteel met dit probleem geconfronteerd. Dit fenomeen monopoliseert op dit ogenblik de quasi volledige antiterrorismesectie van het federaal parket”, aldus Frédéric Van Leeuw, die een oproep voor meer middelen deed.

Het OCAD heeft beslist om het ingestelde dreigingsniveau 4 te behouden. Naast de drie doden, viel bij de aanslag nog een vierde slachtoffer. Die jonge man ligt nog steeds in een kritieke toestand, liet Van Leeuw weten. Wanneer de Franse verdachte aan België wordt uitgeleverd is nog onbekend. De verdachte valt momenteel onder het Franse systeem van voorhechtenis. Het is ook onbekend of hij instemt met een uitlevering. “Momenteel hult hij zich in een stilzwijgen”, aldus federaal procureur Van Leeuw. De onderzoeksrechter heeft een Europees aaanhoudingsmandaat uitgevaardigd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content