Verdachte Breivik bekent feiten: ‘Wreed, maar noodzakelijk’

De verdachte van de terreuraanslagen in Oslo heeft bekend. Er dook ook een manifest op waarin hij de aanslagen voorbereidde.

De advocaat van Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, zei dat Breivik de aanvallen ‘waarschijnlijk gedurende een lange periode gepland heeft’, zo meldt de Noorse televisiezender NRK. Volgens Breivik was de actie ‘wreed’ maar noodzakelijk, aldus nog de raadsman. Breivik zou maandag bij een rechtszitting meer informatie vrijgeven.

Haatvideo

Ondertussen dook een haatvideo op op de website YouTube, die op de dag van de aanslagen gepost was door een gebruiker genaamd ‘BerwickAndrew’. In de video, die twaalf minuten duurt en ‘Knights Templar 2083’ heet, haalt Breivik uit naar de islam, het marxisme en de multiculturaliteit. Hij is gekleed in een duikerspak en houdt een automatisch vuurwapen in de aanslag.

Hoewel de politie nog niet bevestigd heeft dat Breivik de auteur is van het filmpje, beweren Noorse media dat hij dat al aan de politie zou toegegeven hebben. ‘Andrew Brewick’ lijkt ook sterk op een verengelsing van zijn naam, Anders Breivik. Het filmpje is ondertussen offline gehaald.

1.500 pagina’s dik manifest

De basis voor de videoboodschap is Breiviks 1.500 pagina’s tellende manifest ‘2083. A European Declaration of Independance’, dat te downloaden is. Ook dat zou hij, net als het filmpje, volgens Noorse media gepost hebben net voor hij de aanslagen pleegde.

Uit dat manifest blijkt ook duidelijk dat Breivik sinds de herfst van 2009 zijn aanslagen voorbereidde. Zelf noemde hij die aanvallen ‘de fasewissel’.

In het manifest zet Breivik zich neer als een tempelier die zijn idealen wil redden met acties. Hij opent met: ‘De mensen die door het Europese publiek op de meest extravagante manier bewonderd worden, zijn de grootste leugenaars; de mensen die het meest veracht worden, zijn diegenen die hen proberen de waarheid te vertellen.’

Gedetailleerd verslag

Het Engelse document is verdervolgestouwd met langgerekte passages over de geschiedenis, extreemrechtse symboliek, islamofobie en antimarxisme. Maar ook met voorbereidingen op de aanslagen, hoe hij zijn bommen maakte en een gedetailleerd verslag van zijn laatste drie maanden voor de aanslagen. Ook opmerkelijk is dat er een vraag en antwoord met zichzelf in staat.

‘Terrorisme om de menigte wakker te schudden’

Hij verdedigt zijn terrorisme ‘als middel om de menigte wakker te schudden.’ Ondanks zijn vastberadenheid, beseft Breivik blijkbaar dat zijn wake up call hem weinig goedkeuring zal opleveren. Hij heeft het immers ook al over zijn ‘postoperationele situatie’, waarin hem een ‘multicultureel proces’ te wachten staat als hij ‘een succesvolle operatie overleeft’. Of nog, dat ze hem ‘het grootste monster sinds de Tweede Wereldoorlog’ zullen noemen.

Naar het einde toe schrijft Breivik: ‘Ik geloof dat dit mijn laatste aanvulling zal zijn. Het is nu vrijdag 22 juli, 12.51 uur’. Dat is minder dan drie uur voor de bomaanslag in centrum Oslo. Hij ondertekende zijn laatste bijdrage met zijn Engelse alter ego Andrew Berwick en geeft zichzelf drie titels:

Daarna ondertekend hij met zijn Engelse alter ego Andrew Berwick en dicht hij zich drie titels toe: Justiciar Knight Commander, tempelier van Europa en tempelier van Noorwegen.

België

Ook in de tekst: enkele ‘Belgische kanttekeningen’. Hij somt de politieke partijen op, zelfs de Duitstalige. De meeste partijen zet hij in het lijstje van ‘politieke partijen die het multiculturalisme steunen’.

De Belgische kerncentrales, tot de proefreactoren in Mol toe, figureren dan weer op de lijst potentiële nucleaire doelwitten. Helemaal op het einde haalt hij nog de Vlaamse Militanten Orde (VMO) aan, bij de ‘gefaalde militante organisaties’.

92 doden, onbekend aantal vermisten

Breivik maakte met zijn acties, een bomaanslag in Oslo en een twee uur durende schietpartij op het eiland Utoeya, 92 dodelijke slachtoffers. Er wordt nu nog gezocht naar meer slachtoffers, de Noorse politie heeft daarvoor ook een duikboot ingezet. Voorlopig is het aantal vermisten nog onbekend. Volgens sommige bronnen gaat het om vier of vijf vermisten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content