FBI-agenten ondervroegen in 2011 Tamerlan Tsarnaev, die tijdens de afgelopen klopjacht in Boston gedood werd, op vraag van een buitenlandse overheid die vermoedde dat hij banden had met extremistische groeperingen. Dat maakte de FBI zelf bekend in een mededeling.

'Het verzoek van de buitenlandse overheid was gebaseerd op informatie dat de man een aanhanger van de radicale islam was en dat hij sinds 2010 radicaal veranderd was terwijl hij een reis plande naar het betreffende land om er zich aan te sluiten bij niet gespecifieerde ondergrondse groeperingen', klinkt het bij de FBI.

Verontrustend
De Amerikaanse geheime dienst wil zeggen over welke buitenlandse overhead het gaat, vermoedelijk Rusland, maar zegt dat ze verschillende daden stelde, zoals een onderzoek naar de reisgeschiedenis en internetposts van Tamerlan Tsarnaev. De agenten ondervroegen ook de familie van Tsarnaev, maar ze ontdekten geen terroristische activiteit. 'De resultaten van de screening werden in de zomer van 2011 overgemaakt aan land. De FBI kreeg geen bijkomende informatie van dat land', aldus de FBI.

Texaans parlementslid Michael McCaul vindt het feit dat FBI de verdachte in het viezier had verontrustend. McCaul prees het werk van de FBI sinds de bomaanslag van maandag maar 'als ze hem kenden en ze hem uit het oog hebben verloren, dan is dat voor mij zeker een probleem', zo liet hij weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Ondertussen hebben Rusland en de Verenigde Staten laten weten dat ze nauwer gaan samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama gebeld om hem zijn medeleven te betuigen en te bespreken hoe de twee landen kunnen samenwerken om de veiligheid te verhogen, een jaar voor de Olympische Winterspelen in Sotchi.

Overmeesterd
De 26-jarige Tamerlan Tsarnaev werd tijdens de voorbije gewelddadige klopjacht in Boston gedood. Zijn 19-jarige broer Dzhokhar Tsarnaev kon levend overmeesterd worden. De broers van Tsjetsjeense origine worden ervan verdacht de dubbele bomaanslag te hebben gepleegd tijdens de marathon van Boston waarbij 3 doden en meer dan 170 gewonden vielen. De zaak kwam in een stroomversnelling nadat de politie donderdag foto's en videobeelden van de verdachten verspreidde. (TE)

FBI-agenten ondervroegen in 2011 Tamerlan Tsarnaev, die tijdens de afgelopen klopjacht in Boston gedood werd, op vraag van een buitenlandse overheid die vermoedde dat hij banden had met extremistische groeperingen. Dat maakte de FBI zelf bekend in een mededeling. 'Het verzoek van de buitenlandse overheid was gebaseerd op informatie dat de man een aanhanger van de radicale islam was en dat hij sinds 2010 radicaal veranderd was terwijl hij een reis plande naar het betreffende land om er zich aan te sluiten bij niet gespecifieerde ondergrondse groeperingen', klinkt het bij de FBI. Verontrustend De Amerikaanse geheime dienst wil zeggen over welke buitenlandse overhead het gaat, vermoedelijk Rusland, maar zegt dat ze verschillende daden stelde, zoals een onderzoek naar de reisgeschiedenis en internetposts van Tamerlan Tsarnaev. De agenten ondervroegen ook de familie van Tsarnaev, maar ze ontdekten geen terroristische activiteit. 'De resultaten van de screening werden in de zomer van 2011 overgemaakt aan land. De FBI kreeg geen bijkomende informatie van dat land', aldus de FBI. Texaans parlementslid Michael McCaul vindt het feit dat FBI de verdachte in het viezier had verontrustend. McCaul prees het werk van de FBI sinds de bomaanslag van maandag maar 'als ze hem kenden en ze hem uit het oog hebben verloren, dan is dat voor mij zeker een probleem', zo liet hij weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ondertussen hebben Rusland en de Verenigde Staten laten weten dat ze nauwer gaan samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama gebeld om hem zijn medeleven te betuigen en te bespreken hoe de twee landen kunnen samenwerken om de veiligheid te verhogen, een jaar voor de Olympische Winterspelen in Sotchi. Overmeesterd De 26-jarige Tamerlan Tsarnaev werd tijdens de voorbije gewelddadige klopjacht in Boston gedood. Zijn 19-jarige broer Dzhokhar Tsarnaev kon levend overmeesterd worden. De broers van Tsjetsjeense origine worden ervan verdacht de dubbele bomaanslag te hebben gepleegd tijdens de marathon van Boston waarbij 3 doden en meer dan 170 gewonden vielen. De zaak kwam in een stroomversnelling nadat de politie donderdag foto's en videobeelden van de verdachten verspreidde. (TE)