Verblijf klokkenluider Snowden in Rusland met drie jaar verlengd

© AFP

Klokkenluider Edward Snowden heeft een verblijfsvergunning van drie jaar gekregen in Rusland. De Verenigde Staten eisen nog steeds de uitlevering van de vroegere medewerker van de geheime dienst NSA wegens ‘landverraad’.

Rusland heeft de vroegere medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, Edward Snowden, een verblijfsvergunning van drie jaar toegekend. Dat heeft zijn advocaat Anatoli Koetsjerena in Moskou bekendgemaakt.

De klokkenluider van het National Security Agency (NSA) had op 1 augustus 2013 toestemming gekregen voor een voorlopig (politiek) asiel van een jaar in Rusland.

De nieuwe verblijfsvergunning geeft Snowden nu ook het recht naar het buitenland te reizen. Snowden was zelf niet aanwezig op de persconferentie van zijn advocaat, maar die zei dat zijn cliënt ‘zo spoedig mogelijk’ zelf een persconferentie zal geven. Hij voegde eraan toe dat er nog meer onthullingen van Snowden verwacht mogen worden, ‘omdat veel mensen onthutst zijn over de wereldwijde spionagepraktijken door de VS.’

Na vijf jaar verblijf in Rusland kan de NSA-klokkenluider eventueel een definitieve verblijfsvergunning krijgen.

De Verenigde Staten eisen Snowdens uitlevering wegens ‘landverraad’. ‘Ons standpunt daarover is niet veranderd’, zo verklaarde een medewerker van het Witte Huis. ‘Snowden is hier in de Verenigde Staten voor een misdrijf aangeklaagd. Hij moet zo snel mogelijk terugkeren naar de VS, waar hij een eerlijk proces en bescherming krijgt.’ De door Snowden onthulde documenten toonden aan hoe wijdverbreid de afluisterpraktijken van het NSA zijn.

Sinds zijn aankomst in Rusland houdt Snowden zijn verblijfplaats zo geheim mogelijk. Volgens zijn advocaat heeft de klokkenluider wel ‘werk gevonden’ in Rusland en heeft hij er ‘een bescheiden leven’. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content