‘Verban alle bootvluchtelingen’: Australië verdedigt controversieel asielbeleid

Australië sluit de deuren voor illegale bootvluchtelingen en verbant ze naar Papoa-Nieuw-Guinea.

De Australische eerste minister, Kevin Rudd, kondigde aan dat het land geen vluchtelingen meer opneemt. Canberra hoopt op die manier de stroom vluchtelingen, van wie er honderden tijdens hun doortocht op zee om het leven komen, tegen te houden. Het nieuwe Australische asielbeleid bestaat erin dat illegale bootvluchtelingen onderschept worden en doorgestuurd worden naar Papoa-Nieuw-Guinea.

Minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare kondigde bovendien aan dat de Australische federale politie beloningen van duizenden euro’s betaalt aan iedereen die informatie geeft over mensenmokkelaars. “Deze mensen gedijen goed op ellende en dood. We moeten deze markt dringend afsluiten”, aldus Clare. De minister maakt zich sterk dat iedereen die aan de politie bruikbare informatie geeft over mensensmokkelaars 200.000 Australische dollar (140.000 euro) ontvangt.

Probleem verschuiven naar ontwikkelingsland

Critici zeggen dat Australië haar verantwoordelijkheid ontloopt en haar problemen naar een ontwikkelingsland verschuift. Premier Rudd verdedigde het beleid door te stellen dat deze mensen ‘handelaren in de dood’ zijn en hun ‘handelingswijze ‘ontmanteld moet worden’.

De Australische mensenhandelaars maken volgens Canberra deel uit van internationale netwerken in Indonesië, Maleisië, Pakistan, Iran en Irak. In Australië riskeren ze celstraffen tot 20 jaar.

Het nieuws van de nieuwe maatregelen viel bij de asielzoekers niet in goede aarde. Honderden onder hen richtten vernielingen aan in een detentiecentrum op het eiland Nauru, in de Grote Oceaan. Een deel van het centrum ging in vlammen op. Tijdens de chaos slaagden veel asielzoekers erin te vluchten. Ruim 50 vluchtelingen werden later opgepakt.

Australië is een populaire bestemming voor vooral Aziatische vluchtelingen. Per jaar wagen duizenden de niet ongevaarlijke oversteek van Indonesië naar het Australische Christmas Island. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content