Venezuela zet 17.000 manschappen in langs Colombiaanse grens

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Venezuela heeft gezegd 17.000 manschappen in te zetten langs de grens met Colombia. Die grens zal elke nacht gesloten worden gedurende een maand in de strijd tegen smokkelaars die mee drugbendes en guerrilla’s zouden financieren.

Een maand lang zal de 2.200 kilometer lange grens tussen Venezuela en Colombia elke nacht gesloten worden van 22u lokale tijd tot 5u. Nu heeft Venezuela aangekondigd nog eens 17.000 extra manschappen in te zetten langs die grens ‘om de veiligheid te verzekeren’, zo schrijft de Britse omroep BBC.

Goedkoopste benzine ter wereld

Aanvankelijk kondigde Venezuela aan de grens voor onbepaalde duur te sluiten. Generaal Vladimir Padrino Lopez zei later dat de maatregel voorlopig slechts een maand zou duren.

Terwijl de grens voor iedereen sluit vanaf 22u, mogen vrachtvoertuigen zoals busjes en trucks de grens al vanaf 18u niet meer oversteken. De maatregelen maken deel uit van een operatie tegen smokkelaars.

Tot 40 procent van de producten die door Venezuela gesubsidieerd worden voor de eigen markt, worden naar Colombia gesmokkeld. Daar worden de goederen verkocht tegen veel hogere prijzen.

Venezuela, dat ’s werelds goedkoopste benzine heeft, schat dat dagelijks ongeveer 100.000 vaten langs de westelijke grens naar het buurland worden gesmokkeld en illegaal worden verkocht.

Straatprotesten

Er heerst enorme ontevredenheid bij het Venezolaanse volk over het tekort aan vele goederen, de hoge criminaliteit en inflatie. In januari leidde dat al tot straatprotesten in het hele land.

De oppositie legt de schuld voor de huidige economische crisis in Venezuela bij het linkse beleid van de afgelopen vijftien jaar. Spilfiguur daarbij was de ondertussen overleden president Hugo Chavez.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro (links) en zijn Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro (links) en zijn Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos.© Reuters

Financiering drugbendes en guerrilla’s

Maar het smokkelen van goedkope Venezolaanse goederen vormt ook in Colombia een groot probleem. De overheid kampt er met een groot verlies aan taxen en klachten over oneerlijke concurrentie bij de lokale handelaars.

Bovendien zou de winst uit de smokkelwaren vaak gebruikt worden om drugbendes en linkse guerrilla’s te financieren, zo meent BBC.

De nieuwe maatregelen werden door de Venezolaanse president Nicolas Maduro en zijn Colombiaanse tegenhanger Juan Manuel Santos overeengekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content