Venezuela veroordeelt nieuwe Amerikaanse sancties

De Venezolaanse buitenlandminister Jorge Arreaza spreekt de VN-Veiligheidsraad toe op 26 februari 2019. © Belga

De sancties maken deel uit van een mislukte strategie van Washington om tot een opstand tegen staatshoofd Nicolás Maduro aan te zetten, zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, vrijdagavond in een mededeling.

De Amerikaanse regering nam vrijdag nieuwe strafmaatregelen tegen mensen uit de entourage van Maduro. Het ministerie van Financiën legde sancties op aan zes kaderleden van het veiligheidsapparaat. Zij hadden de blokkade tegen de levering van hulpgoederen opgezet en zo de humanitaire crisis in het land verergerd. Eventuele bezittingen van de zes betrokkenen in de VS worden bevroren. Daarnaast legde de Amerikaanse regering visa-beperkingen op voor tientallen mensen uit de omgeving van Maduro.

Oppositieleider Juan Guaidó kondigde ondertussen nieuwe betogingen aan. ‘We zullen de komende dagen weer de straat op trekken’, zei hij in Argentinië. Het carnaval zal aangegrepen worden om tegen de regering te protesteren.

In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo veroordeelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Serej Lavrov, zaterdag de ‘flagrante inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat’ en de ‘destructieve invloed’ van de VS in Venezuela.

Luidens een mededeling van het ministerie is Moskou wel bereid tot bilateraal overleg met Washington op voorwaarde dat daarbij de beginselen van het VN-handvest strikt worden nageleefd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content