Venezuela creëert grenspolitie om vluchtelingenstroom te stoppen

Een aanhanger van Nicolas Maduro houdt een afbeelding van de Venezolaanse president vast tijdens een mars in Caracas, 5 oktober 2018 © REUTERS

Venezuela heeft een speciale politiedienst opgericht om de grens met Colombia te bewaken. De jongste maanden trokken duizenden Venezolanen die grens over, op de vlucht voor de economische en politieke crisis in eigen land.

De grenspolitie start met onmiddellijke ingang, verklaarde vice-president Delcy Rodríguez op de nationale televisie. Volgens haar komen er 72 controlepunten, aan havens, luchthavens en grensposten.

De grens tussen Venezuela en Colombia is 2.200 kilometer lang. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 al 1,9 miljoen Venezolanen gevlucht voor de economische crisis in eigen land. President Nicolas Maduro ontkent echter dat zijn land een vluchtelingenprobleem heeft.

De economie in Venezuela krimpt met liefst 18 procent. Het land kampt met een hyperinflatie, een tekort aan voedsel, en geneesmiddelen. Er zijn ook regelmatig stroomtekorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content