Venezuela: coalitie Maduro wint parlementsverkiezingen (die oppositie boycotte)

Coalitie Maduro wint Venezolaanse parlementsverkiezingen © belga

De coalitie die president Nicolas Maduro steunt, heeft de parlementsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat meldt de Nationale Kiesraad (CNE). Zowat de hele oppositie heeft de verkiezingen geboycot. De opkomst was laag, zo blijkt uit de cijfers.

De coalitie kreeg 67,7 procent van de 5,2 miljoen uitgebrachte stemmen achter zich, zo kondigde de voorzitter van de CNE, Indira Alfonzo, aan. Daarmee herovert Maduro de macht in het parlement.

Meer dan 20 miljoen Venezolanen hadden zich geregistreerd om te kunnen stemmen.

In juli had de Nationale Kiesraad aangekondigd dat het aantal zetels in het parlement verhoogd zou worden van 166 naar 277.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder die van Juan Guaido, namen niet deel. Ze verwijten de president alle macht in Venezuela naar zich toe te hebben getrokken en alles te controleren. Dat maakt vrije en eerlijke verkiezingen onmogelijk, stellen ze.

Guaido probeert Maduro al sinds januari vorig jaar van de macht te verdrijven en wordt door een vijftigtal landen wereldwijd erkend als interim-president. Hij slaagde er echter nooit in de door het leger gesteunde Maduro van de macht te verdrijven.

Partner Content