Venezolaanse president Maduro ontsnapt aan aanslag met drones tijdens militaire parade

05/08/18 om 02:39 - Bijgewerkt om 05:06

Bron: Belga

De Venezolaanse president Nicolás Maduro was zaterdagavond het doelwit van een aanslag met drones, maar bleef ongedeerd. Het staatshoofd was een toespraak aan het geven bij een militair defilé in de hoofdstad Caracas, toen plots een ontploffing te horen was en hij zijn live uitgezonden speech onderbrak. Volgens een regeringswoordvoerder raakten zeven militairen gewond.

Venezolaanse president Maduro ontsnapt aan aanslag met drones tijdens militaire parade

De Venezolaanse president Nicolás Maduro onderbreekt een toespraak nadat een luide knal te horen is, Caracas, 4 augustus 2018 © REUTERS

Op beelden is te zien hoe Maduro een toespraak geeft voor duizenden opgestelde militairen. Nadat plots een explosie weerklinkt, onderbreekt Maduro zijn speech terwijl hij de lucht in kijkt. Daarna ontstaat paniek onder de soldaten en de toeschouwers, die weg beginnen te vluchten.

'Het was een aanslag tegen de persoon van president Nicolás Maduro', gaf Rodríguez later te kennen tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de staatszender VTV. 'Een explosieve lading kwam tot ontploffing in de buurt van het presidentiële platform' en de knal werd gevolgd door andere ontploffingen. De aanslag werd uitgevoerd met drones.

Rodríguez benadrukte dat Maduro 'volkomen ongeschonden' is. De president 'verricht op dit moment zijn gebruikelijke werk', luidt het.

'Colombiaanse president is de schuldige'

Maduro zei achteraf tijdens een live uitgezonden toespraak dat de Colombiaanse president Juan Manuel Santos achter de moordpoging zit en dat de aanslag werd gefinancierd vanuit de Verenigde Staten.

'Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit', zei Maduro.

Volgens de Venezolaanse president werden al 'daders' gevat en hebben de autoriteiten een deel van de bewijzen verzameld. 'De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de Verenigde Staten wonen, in de staat Florida', aldus Maduro. 'Ik hoop dat president Donald Trump bereid is om terroristische groeperingen te bestrijden.'

De Colombiaanse president heeft echter niets te maken met de aanslag op zijn ambtsgenoot, zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. 'De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond.'

'De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen', aldus nog de bron. Die wilde niet te kennen geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.

Economische en politieke crisis

Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen en de hyperinflatie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land bij onveranderd beleid tegen het einde van dit jaar zal oplopen tot 1 miljoen procent.

Maduro versterkte in juli vorig jaar zijn greep op de macht door de omstreden grondwetgevende vergadering op te richten. Die nam de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement en bevat enkel vertrouwelingen van het staatshoofd.

Onze partners