Venezolaanse oppositie eist ontslag rechters hooggerechtshof

Op zondag betoogden ook Venezolanen in Mexico-Stad tegen hun president Nicolas Maduro © REUTERS

De Venezolaanse oppositie eist het ontslag van de zeven rechters van het hooggerechtshof. Op zaterdag trok het hof zijn eigen beslissing om het parlement buiten de wet te stellen en zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen opnieuw in.

‘Deze rechters kunnen niet ongestraft blijven’, aldus de vicevoorzitter van het Venezolaanse parlement Freddy Guevara, die ook aankondigde dat er dinsdag een manifestatie zal plaatsvinden in de hoofdstad Caracas. Zaterdag noemde de oppositie tijdens een rally de intrekking van het arrest al een ‘puur cosmetische correctie om een nakende staatsgreep te verdoezelen’. Duizenden demonstranten eisten het ontslag van president Nicolas Maduro.

Guevara stelde ook dat de annulering van de beslissing tot doel had om het volk tot bedaren te brengen. ‘Ze willen ons misleiden. Ze willen dat we denken dat alles weer goed gaat’, zei hij.

Parlementsvoorzitter Julio Borges verklaarde dan weer dat de oorspronkelijke beslissing van het hof ‘enkel maar de climax was van een staatsgreep die al maanden, zelf jaren aan de gang is’.

Het Venezolaanse parlement is verwikkeld in een machtsstrijd met president Maduro sinds eind 2015, toen de oppositie erin slaagde een tweederdemeerderheid te bemachtigen. De president regeert daardoor vooral via nooddecreten. De oppositie wil via een referendum Maduro van de macht verdrijven, maar het gerecht heeft die pogingen tot nu toe geblokkeerd.

Partner Content