Venezolaanse jongeren eisen vrijlating van opgesloten medestudenten

Protest in Venezuela © Reuters

In Venezuela zijn studenten en oppositieleden, een jaar na de massale protesten tegen de regering, opnieuw de straat op getrokken om te betogen. Ze eisen onder meer de vrijlating van opgesloten medestudenten.

Op de herdenkingsdag van de massale protesten tegen de linkse regering zijn in Venezuela opnieuw studenten en oppositieleden de straat opgegaan. Ze eisten de vrijlating van opgesloten medestudenten en herinnerden aan de dodelijke slachtoffers van de betogingen van een jaar geleden.

Op dezelfde dag kwam de Venezolaanse staatsleider Nicolás Maduro met het nieuws naar buiten dat een poging tot staatsgreep verijdeld is kunnen worden. Bij de poging tot coup zouden officieren van de luchtmacht betrokken zijn geweest. Een aantal militairen en burgers werd gearresteerd.

Gemaskerde demonstranten

Bij de protesten in verschillende delen van het land kwam het tot confrontaties met de ordestrijdkrachten, die volgens de lokale media traangas en rubberen kogels gebruikten om de menigtes uit elkaar te drijven. Gemaskerde demonstranten gooiden in de deelstaat Táchira stenen naar de politie, blokkeerden wegen en staken vuilniscontainers in brand.

Volgens niet officieel bevestigde berichten vielen tientallen gewonden en werden minstens 19 mensen gearresteerd. In de hoofdstad Caracas kwamen ook regeringsaanhangers samen.

Eerste verjaardag

In 2014 waren bij de protesten meer dan 40 mensen om het leven gekomen, onder hen voor- en tegenstanders van de regering. De door Maduro gemelde poging tot staatsgreep moest naar zijn mening samenvallen met de eerste verjaardag van de massaprotesten van 12 februari 2014. Hij had eerder al herhaaldelijk over plannen tot omverwerping en pogingen tot staatsgreep tegen hem bericht. Tot het huidige plan zou een luchtaanval op het regeringspaleis in Caracas behoord hebben.

‘Het ging om een aanslag tegen de president’, zei Maduro. Achter de samenzwering gaan volgens hem extreemrechts, de oppositie en de Verenigde Staten schuil. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content