Veiligheidsraad stemt resolutie om financierng IS te blokkeren

Olie, Irak © Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft unaniem een resolutie aangenomen die erop gericht is de financiering van jihadistische groepen zoals de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te blokkeren.

Om de financiering van jihadistische groepen zoals de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te blokkeren heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) unaniem een resolutie aangenomen.

Jihadistische groepen in Syrië en Irak halen miljoenen dollars uit smokkel met ruwe olie en antiek, schenkingen en losgeld dat bij gijzelingen wordt geëist. Deskundigen menen dat IS door de verkoop van ruwe olie aan tussenpersonen dagelijks bijna een miljoen dollar binnenhaalt.

Turkse grens

Rusland als bondgenoot van Damascus heeft het voortouw genomen voor een resolutie om de financiering te blokkeren en kreeg daarbij steun van 37 landen, waaronder de Verenigde Staten. De tekst vraagt landen tegoeden van groepen die het Syrische regime bevechten te bevriezen, geen rechtstreekse of onrechtstreekse handel met hen te drijven en het vrachtverkeer te controleren, in het bijzonder hetgeen de Turkse grens oversteekt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content