Veiligheidsraad houdt woensdag spoedzitting over Noord-Korea

29/11/17 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:08

Bron: Belga

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdagnamiddag bijeen voor een spoedzitting. Dat meldt de Amerikaanse missie bij de VN. De zitting komt er op vraag van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea naar aanleiding van de nieuwe rakettest door Noord-Korea.

Veiligheidsraad houdt woensdag spoedzitting over Noord-Korea

Archiefbeeld. © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump gaf al te kennen dat de Verenigde Staten de situatie 'erg serieus' nemen en 'zich ermee zullen bezighouden'. De internationale gemeenschap moet 'nieuwe maatregelen nemen' tegen het regime in Pyongyang, maar 'diplomatieke opties blijven momenteel nog op de tafel liggen', liet zijn buitenlandminister Rex Tillerson verstaan.

Trump deed zijn uitspraak op een gezamenlijke persconferentie met minister van Defensie Jim Mattis. Die zei dat de door Noord-Korea afgeschoten raket nooit eerder zo hoog had gevlogen.

Het Pentagon had eerder al gemeld het om een intercontinentale ballistische raket ging, die werd afgevuurd van Sain-ni (ten noorden van Pyongyang) en ongeveer 1.000 kilometer ver was gevlogen en uiteindelijk neerstortte in de Japanse Zee.

Volgens de Japanse defensieminister landde de raket op 250 kilometer ten westen van de kust van de prefectuur Aomori. Zuid-Korea voerde na de rakettest meteen militaire oefeningen uit met 'precisieaanvallen' met raketten. President Moon Jae-in organiseerde ook een crisisberaad.

Onze partners