Een aanzienlijk deel van de terroristen die vorige week de Iraakse stad Mosul innamen, heeft een Belgisch of een Frans paspoort. Het gaat hoofdzakelijk om personen van Noord-Afrikaanse origine. Dat zegt de ISIS-terrorist Abu Mujahid in het Marokkaanse dagblad Akhbar al-Yom, schrijft Elsevier.

Volgens de jihadist spreken de meeste terroristen in Syrië en Irak geen Arabisch, maar Frans. Het zijn vaak Marokkaanse of Tunesische migranten, met de Belgische of Franse nationaliteit, klinkt het. Volgens de woordvoerder spelen deze figuren dikwijls een leidende rol bij ISIS.

Vorige week werd de wereld opgeschrikt door heftige executiefilmpjes en -foto's die door de terroristen waren verspreid. Daarover zei Mujahid dat sommige van die filmpjes authentiek zijn, maar dat enkele scène zijn gezet om de vijand angst in te boezemen.

Afstammeling van boodschapper van Allah

De ISIS-terroristen zijn van plan om na Mosul ook andere steden in te nemen en trekken richting hoofdstad Bagdad. Ze willen dat de islamitische wereld één wordt, het kalifaat, en dat de koloniale grenzen ingesteld door de Britten en de Fransen worden uitgewist.

Als een staat zichzelf een kalifaat noemt, eist het de politieke erfenis van profeet Mohammed op. Dat is bij ISIS ook zo. Abu Bakr al Baghdadi, de leider van ISIS, beweert een directe afstammeling te zijn van de boodschapper van Allah. (Elsevier/ Servaas van der Laan/AVE)

Een aanzienlijk deel van de terroristen die vorige week de Iraakse stad Mosul innamen, heeft een Belgisch of een Frans paspoort. Het gaat hoofdzakelijk om personen van Noord-Afrikaanse origine. Dat zegt de ISIS-terrorist Abu Mujahid in het Marokkaanse dagblad Akhbar al-Yom, schrijft Elsevier. Volgens de jihadist spreken de meeste terroristen in Syrië en Irak geen Arabisch, maar Frans. Het zijn vaak Marokkaanse of Tunesische migranten, met de Belgische of Franse nationaliteit, klinkt het. Volgens de woordvoerder spelen deze figuren dikwijls een leidende rol bij ISIS.Vorige week werd de wereld opgeschrikt door heftige executiefilmpjes en -foto's die door de terroristen waren verspreid. Daarover zei Mujahid dat sommige van die filmpjes authentiek zijn, maar dat enkele scène zijn gezet om de vijand angst in te boezemen. De ISIS-terroristen zijn van plan om na Mosul ook andere steden in te nemen en trekken richting hoofdstad Bagdad. Ze willen dat de islamitische wereld één wordt, het kalifaat, en dat de koloniale grenzen ingesteld door de Britten en de Fransen worden uitgewist.Als een staat zichzelf een kalifaat noemt, eist het de politieke erfenis van profeet Mohammed op. Dat is bij ISIS ook zo. Abu Bakr al Baghdadi, de leider van ISIS, beweert een directe afstammeling te zijn van de boodschapper van Allah. (Elsevier/ Servaas van der Laan/AVE)