In de VS staan dinsdag de voorverkiezingen in New York op het programma. Zowel voor de Democraten als de Republikeinen is het een uiterst belangrijke stembusgang, met respectievelijk 291 en 95 afgevaardigden op het spel.

Bij de Democraten heeft de voorverkiezing ook een groot symbolisch belang, want Hillary Clinton was ooit senator voor New York, terwijl haar rivaal Bernie Sanders geboren is in Brooklyn.

Democraten

De voormalige First Lady hoopt in New York weer aan te knopen met de overwinning, nadat Sanders de zeven laatste voorverkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft nog altijd een aanzienlijke achterstand goed te maken en moet dus vooruitgang blijven boeken, voor haar zou een nederlaag in New York slechte publiciteit zijn. In de peilingen leidt Clinton alvast met 10 tot 13 procentpunten (afhankelijk van de peiling). Volgens een nieuwe nationale peiling van zender NBC en de krant Wall Street Journal zag Clinton haar voorsprong op Sanders dan weer slinken.

Clinton heeft volgens The New York Times momenteel 1.307 delegates achter haar naam staan, Sanders 1.094. De zogenaamde superdelegates meegeteld, is dat 1.776 versus 1.125. Om de nominatie voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen op de Democratische partijconventie, heeft een kandidaat 2.383 delegates nodig.

Republikeinen

Bij de Republikeinen, die 95 afgevaardigden te grabbel hebben, is niet de vraag óf, maar hoe overtuigend Donald Trump wint. In de peilingen heeft hij een enorme voorsprong, meer dan 30 procentpunten, op zijn rivalen John Kasich en Ted Cruz, die recent enkele kleinere staten wist te winnen.

Trump heeft nu, aldus The New York Times, 743 afgevaardigden, Cruz 543 en Kasich 144. Slaagt hij erin meer dan 75 delegates te veroveren, dan is de flamboyante miljardair volgens analisten goed op weg om zich te verzekeren van de benodigde 1.237 afgevaardigden op de Republikeinse conventie in Cleveland deze zomer. Zo niet, dan wordt de kans heel groot dat na de voorverkiezingen geen enkele kandidaat de vereiste helft van de afgevaardigden uit de staten en territoria heeft om de nominatie automatisch op zak te steken. (KVDA)

Lees ook: wat als geen enkele kandidaat voldoende kiezers heeft?

Video: Trump verwart 9/11 met supermarktketen

Tijdens een campagne-event in New York heeft Trump zich nogal ongelukkig versproken. Zo verwees hij naar de aanslagen in 2001 niet als 9/11, maar als 7/11, ook de naam van een supermarktketen. Noch Trump zelf, noch het publiek leken de verspreking door te hebben.

In de VS staan dinsdag de voorverkiezingen in New York op het programma. Zowel voor de Democraten als de Republikeinen is het een uiterst belangrijke stembusgang, met respectievelijk 291 en 95 afgevaardigden op het spel. Bij de Democraten heeft de voorverkiezing ook een groot symbolisch belang, want Hillary Clinton was ooit senator voor New York, terwijl haar rivaal Bernie Sanders geboren is in Brooklyn. De voormalige First Lady hoopt in New York weer aan te knopen met de overwinning, nadat Sanders de zeven laatste voorverkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft nog altijd een aanzienlijke achterstand goed te maken en moet dus vooruitgang blijven boeken, voor haar zou een nederlaag in New York slechte publiciteit zijn. In de peilingen leidt Clinton alvast met 10 tot 13 procentpunten (afhankelijk van de peiling). Volgens een nieuwe nationale peiling van zender NBC en de krant Wall Street Journal zag Clinton haar voorsprong op Sanders dan weer slinken.Clinton heeft volgens The New York Times momenteel 1.307 delegates achter haar naam staan, Sanders 1.094. De zogenaamde superdelegates meegeteld, is dat 1.776 versus 1.125. Om de nominatie voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen op de Democratische partijconventie, heeft een kandidaat 2.383 delegates nodig.Bij de Republikeinen, die 95 afgevaardigden te grabbel hebben, is niet de vraag óf, maar hoe overtuigend Donald Trump wint. In de peilingen heeft hij een enorme voorsprong, meer dan 30 procentpunten, op zijn rivalen John Kasich en Ted Cruz, die recent enkele kleinere staten wist te winnen.Trump heeft nu, aldus The New York Times, 743 afgevaardigden, Cruz 543 en Kasich 144. Slaagt hij erin meer dan 75 delegates te veroveren, dan is de flamboyante miljardair volgens analisten goed op weg om zich te verzekeren van de benodigde 1.237 afgevaardigden op de Republikeinse conventie in Cleveland deze zomer. Zo niet, dan wordt de kans heel groot dat na de voorverkiezingen geen enkele kandidaat de vereiste helft van de afgevaardigden uit de staten en territoria heeft om de nominatie automatisch op zak te steken. (KVDA)Lees ook: wat als geen enkele kandidaat voldoende kiezers heeft?