Bisschoppen over de hele wereld hebben richtlijnen gekregen over de aanpak van zaken van kindermisbruik door geestelijken. Zo moeten de bisschoppen prioriteit geven aan de noden van de slachtoffers en zegt de Heilige Stoel dat geestelijken die verdacht worden van pedofilie, zich voor een "niet kerkelijke" rechtbank moeten verantwoorden. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt.

De richtlijnen werden de afgelopen dagen door de Congregatie voor de Geloofsleer rondgestuurd. Ze zijn een gevolg van de vele schandalen waarin de roomskatholieke kerk de afgelopen jaren betrokken geraakt is en die vooral gaan over misbruik van jongens door geestelijken. De kerkleiding krijgt de kritiek dat er niet hard genoeg opgetreden is tegen de daders. Het gaat onder meer over voorvallen in de VS, Ierland, Brazilië, Duitsland en België, met de zaak van oud-bisschop Roger Vangheluwe.

Kardinaal William Levada, de prefect van de Congregatie, vraagt de bisschoppen tegen mei 2012 maatregelen te nemen. (Belga/TE)

Bisschoppen over de hele wereld hebben richtlijnen gekregen over de aanpak van zaken van kindermisbruik door geestelijken. Zo moeten de bisschoppen prioriteit geven aan de noden van de slachtoffers en zegt de Heilige Stoel dat geestelijken die verdacht worden van pedofilie, zich voor een "niet kerkelijke" rechtbank moeten verantwoorden. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt. De richtlijnen werden de afgelopen dagen door de Congregatie voor de Geloofsleer rondgestuurd. Ze zijn een gevolg van de vele schandalen waarin de roomskatholieke kerk de afgelopen jaren betrokken geraakt is en die vooral gaan over misbruik van jongens door geestelijken. De kerkleiding krijgt de kritiek dat er niet hard genoeg opgetreden is tegen de daders. Het gaat onder meer over voorvallen in de VS, Ierland, Brazilië, Duitsland en België, met de zaak van oud-bisschop Roger Vangheluwe. Kardinaal William Levada, de prefect van de Congregatie, vraagt de bisschoppen tegen mei 2012 maatregelen te nemen. (Belga/TE)