Monseigneur Krzysztof Olaf Charamsa, een Poolse priester, is door het Vaticaan uit de Congregatie voor de Geloofsleer gezet nadat hij zich in de Italiaanse krant Corriere della Sera als homoseksueel heeft geuit - in een relatie bovendien. Charamsa deed dat aan de vooravond van een synode over het gezin, en naar eigen zeggen om de Kerk, die 'achter en paranoïde is', in beweging te zetten. Hij wil ook dat de Kerk een andere houding aanneemt inzake homoseksualiteit.

'Ik weet dat de Kerk me zal zien als iemand die zijn taak (het celibaat, red) niet uitvoert, die verloren is. En bovendien ben ik samen met een man, niet eens een vrouw! De Kerk loopt achter in haar kennis van hoe de mensheid zich uit. De Kerk moet haar ogen openen voor de gelovige homoseksuelen en inzien dat een leven van onthouding er een is zonder liefde. En dat is onmenselijk.'

'Erg en onverantwoord'

De man hield later met zijn vriend, een Spaanse homorechtenactivist volgens Reuters, een persconferentie waarop ze zeiden dat ze ook een demonstratie voor het Vaticaan hadden gepland. Die hebben ze echter afgelast enkele uren voor de aftrap van de synode waarop nagedacht en beslist wordt over zaken als het homohuwelijk.

Het Vaticaan laat weten dat de man zijn ontslag niet te danken heeft aan zijn persoonlijke situatie, 'die respect verdient'. De reden zou zijn dat hij het interview gaf en zo'n demonstratie gepland heeft. 'Erg en onverantwoord,' aldus de Heilige Stoel, omdat het de synode onder 'ongeoorloofde mediadruk' zou gezet hebben.

Kim Davis

Kim Davis op Fox News, REUTERS
Kim Davis op Fox News © REUTERS

Het bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten stond aan het eind in het teken van het debat rond homoseksualiteit. Dat komt omdat hij een ontmoeting had met Kim Davis, griffier bij een districtsrechtbank in Kentucky. Zij kwam in een mediastorm terecht omdat ze weigert homokoppels te huwen, 'op gezag van God'. Het Vaticaan ontkende noch bevestigde, maar Davis' advocaat klapte uit de biecht.

Wellicht ook priester af

'Ik weet dat ik zal moeten afstand doen van mijn post bij de Congregatie, hoewel dat mijn leven is,' zei Charamsa in Corriere della Sera. 'Uiteraard,' reageerde het Vaticaan dan ook snel, 'kan monseigneur Charamsa zijn functies daar niet meer uitoefenen.'

Aangezien de Pool ook bekende in een relatie te zitten, zal hij wellicht ook uit het priesterambt gezet worden.

Monseigneur Krzysztof Olaf Charamsa, een Poolse priester, is door het Vaticaan uit de Congregatie voor de Geloofsleer gezet nadat hij zich in de Italiaanse krant Corriere della Sera als homoseksueel heeft geuit - in een relatie bovendien. Charamsa deed dat aan de vooravond van een synode over het gezin, en naar eigen zeggen om de Kerk, die 'achter en paranoïde is', in beweging te zetten. Hij wil ook dat de Kerk een andere houding aanneemt inzake homoseksualiteit. 'Ik weet dat de Kerk me zal zien als iemand die zijn taak (het celibaat, red) niet uitvoert, die verloren is. En bovendien ben ik samen met een man, niet eens een vrouw! De Kerk loopt achter in haar kennis van hoe de mensheid zich uit. De Kerk moet haar ogen openen voor de gelovige homoseksuelen en inzien dat een leven van onthouding er een is zonder liefde. En dat is onmenselijk.'De man hield later met zijn vriend, een Spaanse homorechtenactivist volgens Reuters, een persconferentie waarop ze zeiden dat ze ook een demonstratie voor het Vaticaan hadden gepland. Die hebben ze echter afgelast enkele uren voor de aftrap van de synode waarop nagedacht en beslist wordt over zaken als het homohuwelijk.Het Vaticaan laat weten dat de man zijn ontslag niet te danken heeft aan zijn persoonlijke situatie, 'die respect verdient'. De reden zou zijn dat hij het interview gaf en zo'n demonstratie gepland heeft. 'Erg en onverantwoord,' aldus de Heilige Stoel, omdat het de synode onder 'ongeoorloofde mediadruk' zou gezet hebben. Het bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten stond aan het eind in het teken van het debat rond homoseksualiteit. Dat komt omdat hij een ontmoeting had met Kim Davis, griffier bij een districtsrechtbank in Kentucky. Zij kwam in een mediastorm terecht omdat ze weigert homokoppels te huwen, 'op gezag van God'. Het Vaticaan ontkende noch bevestigde, maar Davis' advocaat klapte uit de biecht.'Ik weet dat ik zal moeten afstand doen van mijn post bij de Congregatie, hoewel dat mijn leven is,' zei Charamsa in Corriere della Sera. 'Uiteraard,' reageerde het Vaticaan dan ook snel, 'kan monseigneur Charamsa zijn functies daar niet meer uitoefenen.' Aangezien de Pool ook bekende in een relatie te zitten, zal hij wellicht ook uit het priesterambt gezet worden.