Hij was amper paus, en de vuile Argentijnse was van paus Franciscus kwam al bovendrijven. Verschillende media berichtten hoe Bergoglio stilzwijgend toekeek naar de militaire junta van Jorge Videla en Roberto Viola tussen 1976 en 1983. Als overste van de Argentijnse jezuïeten mogelijk betrokken was bij de ontvoering van twee jezuïetenpriesters. Beide priesters zouden uit hun 'pastorale taak' ontheven zijn, wat de katholieke kerk deed indien zij priesters te avers, rebels en revolutionair begonnen te vinden. Volgens sommige bronnen is die 'excommunicatie' een vrijgeleide voor de militaire van de junta om de rebelse priesters een stevige les te leren.

Bergoglio ontkende altijd dat hij afwist van de ontvoering van de twee paters, al beweert één van beide wel dat hij heel goed op de hoogte was. "Hij heeft vast een lijstje doorgegeven aan het leger met namen", meende Orlando Yorio, een van de twee geestelijken. De andere, Francisco Yalics maakte snel na Bergoglio's verkiezing als paus duidelijk dat voor hem de zaak gesloten is. "We hebben elkaar nadien nog gezien, elkaar omhelst en samen de mis gevierd. Die kwestie is voor mij verleden tijd."

Ontvoerde baby's

Nog andere verhalen doken op na Bergoglio's verkiezing. Zo zou hij stilgezwegen hebben na de moord op twee bisschoppen, en zijn steun ingetrokken hebben. Vragen van ongeruste ouders wiens jonge kinderen en baby's ontvoerd waren, zou hij in de wind geslagen hebben. Hij bleef ontkennen na de val van het regime dat hij iets afwist van de babyontvoeringen.

Het Vaticaan meldt intussen duidelijk dat de paus niet stilzwijgen het regime van Jorge Videla en Roberto Viola. "Er is nooit een officiële klacht tegen hem ingediend", zegt Vaticaan-woordvoerder Frederico Lombardi. Volgens Sergio Rubin, de nieuwe biograaf van paus Franciscus, heeft hij zelfs acties ondernomen om de twee ontvoerde priesters vrij te krijgen. (EA)

Hij was amper paus, en de vuile Argentijnse was van paus Franciscus kwam al bovendrijven. Verschillende media berichtten hoe Bergoglio stilzwijgend toekeek naar de militaire junta van Jorge Videla en Roberto Viola tussen 1976 en 1983. Als overste van de Argentijnse jezuïeten mogelijk betrokken was bij de ontvoering van twee jezuïetenpriesters. Beide priesters zouden uit hun 'pastorale taak' ontheven zijn, wat de katholieke kerk deed indien zij priesters te avers, rebels en revolutionair begonnen te vinden. Volgens sommige bronnen is die 'excommunicatie' een vrijgeleide voor de militaire van de junta om de rebelse priesters een stevige les te leren. Bergoglio ontkende altijd dat hij afwist van de ontvoering van de twee paters, al beweert één van beide wel dat hij heel goed op de hoogte was. "Hij heeft vast een lijstje doorgegeven aan het leger met namen", meende Orlando Yorio, een van de twee geestelijken. De andere, Francisco Yalics maakte snel na Bergoglio's verkiezing als paus duidelijk dat voor hem de zaak gesloten is. "We hebben elkaar nadien nog gezien, elkaar omhelst en samen de mis gevierd. Die kwestie is voor mij verleden tijd." Ontvoerde baby's Nog andere verhalen doken op na Bergoglio's verkiezing. Zo zou hij stilgezwegen hebben na de moord op twee bisschoppen, en zijn steun ingetrokken hebben. Vragen van ongeruste ouders wiens jonge kinderen en baby's ontvoerd waren, zou hij in de wind geslagen hebben. Hij bleef ontkennen na de val van het regime dat hij iets afwist van de babyontvoeringen. Het Vaticaan meldt intussen duidelijk dat de paus niet stilzwijgen het regime van Jorge Videla en Roberto Viola. "Er is nooit een officiële klacht tegen hem ingediend", zegt Vaticaan-woordvoerder Frederico Lombardi. Volgens Sergio Rubin, de nieuwe biograaf van paus Franciscus, heeft hij zelfs acties ondernomen om de twee ontvoerde priesters vrij te krijgen. (EA)