De installatie van bisschop Juan Barros in de kathedraal van Osorno haalde vorige maand het wereldnieuws omdat de viering herhaaldelijk onderbroken werd door fel protest. Drieduizend betogers probeerden de installatie van de bisschop te verhinderen en een aantal voor- en tegenstanders van de bisschop gingen zelfs op de vuist.

Misbruik

Volgens de tegenstanders van de bisschop, die eerder al legerbisschop was, dekte de bisschop het misbruik van minderjarigen door een priester jarenlang toe. Meer dan duizend mensen, waaronder Chileense politici, hadden eerder aan paus Franciscus gevraagd de bisschopsbenoeming alsnog ongedaan te maken. Het Vaticaan zegt nu dat de beslissing voor de benoeming "zorgvuldig en weloverwogen" werd genomen en dat de congregatie voor de bisschoppen tot het besluit kwam dat er geen "objectieve bezwaren" waren tegen de benoeming van Boros tot bisschop van Osorno. "Bisschop Barros was elf jaar legerbisschop en vier jaar bisschop van Iquique. Al die tijd was er nooit protest", aldus het Vaticaan.

(Belga/RR)

De installatie van bisschop Juan Barros in de kathedraal van Osorno haalde vorige maand het wereldnieuws omdat de viering herhaaldelijk onderbroken werd door fel protest. Drieduizend betogers probeerden de installatie van de bisschop te verhinderen en een aantal voor- en tegenstanders van de bisschop gingen zelfs op de vuist.Volgens de tegenstanders van de bisschop, die eerder al legerbisschop was, dekte de bisschop het misbruik van minderjarigen door een priester jarenlang toe. Meer dan duizend mensen, waaronder Chileense politici, hadden eerder aan paus Franciscus gevraagd de bisschopsbenoeming alsnog ongedaan te maken. Het Vaticaan zegt nu dat de beslissing voor de benoeming "zorgvuldig en weloverwogen" werd genomen en dat de congregatie voor de bisschoppen tot het besluit kwam dat er geen "objectieve bezwaren" waren tegen de benoeming van Boros tot bisschop van Osorno. "Bisschop Barros was elf jaar legerbisschop en vier jaar bisschop van Iquique. Al die tijd was er nooit protest", aldus het Vaticaan.(Belga/RR)