Vaticaan arresteert nuntius op verdenking van pedofilie

Josef Wesolowski in 2009 tijdens een mis in de Dominicaanse Republiek © Reuters

Een uit zijn ambt gezette aartsbisschop en pauselijke nuntius is in het Vaticaan bij het begin van zijn proces onder huisarrest geplaatst. Volgens het persagentschap Reuters is dit de allereerste keer dat iemand in het Vaticaan op verdenking van pedofilie wordt gearresteerd.

De arrestant is de Pool Jozef Wesolowski (66). Hij werd door de latere Johannes Paulus II tot priester gewijd.

Later werd hij nominaal aartsbisschop maar werkte hij vooral als pauselijke nuntius in diplomatieke missies.

In 2008 werd hij in de Dominicaanse Republiek geposteerd, waar hij door de media van pedofilie beschuldigd werd. Hij zou, volgens media- en getuigenverslagen, betaald hebben voor seks met minderjarige jongens.

Vorig jaar, enkele dagen voor het schandaal zou losbarsten, nam Wesolowski ontslag als nuntius. Hij ontkende de beschuldigingen, maar het Vaticaan vond de versie van de getuigende slachtoffers zodanig serieus dat Wesolowski, tijdens een vakantie in Polen, werd teruggeroepen naar Rome. In eerste instantie werd hij ontdaan van zijn kerkelijke titels en zijn diplomatieke immuniteit. Sindsdien zijn er ook onderzoeken in Polen, dat om zijn uitlevering heeft gevraagd. Actiegroepen van slachtoffers zegden te vrezen dat de man op de vlucht zou slaan.

Een rechtbank in het Vaticaan heeft hem nu bij de opening van het proces laten arresteren. Wesolowski legde documenten voor die moesten aantonen dat hij in slechte gezondheid verkeert, en in een speciaal daarop voorzien appartement verblijft. Daarop kende de rechtbank hem huisarrest toe.

Hij riskeert 12 jaar gevangenis.

‘Binnenskamers’

Volgens het Vaticaan is de arrestatie in overeenstemming met de uitspraak van paus Franciscus die vond “dat zo een ernstige and delicate zaak zonder verwijl moet behandeld worden, met rechtvaardige en noodzakelijke gestrengheid”. Vorig jaar werd een nieuwe wet geïntroduceerd die pedofilie in het Vaticaan, en door vertegenwoordigers van het Vaticaan in het buitenland, strafbaar stelde. Tot dan was er geen wet om pedofilie strafrechtelijk te vervolgen.

Verenigingen van slachtoffers van katholieke geestelijken vinden het goed dat de gewezen aartsbisschop door het gerecht aangepakt wordt, maar betreuren dat dit binnen het Vaticaan gebeurt, dat het ‘binnenskamers’ blijft, terwijl er ook een strafzaak tegen hem loopt in de Domicaanse Republiek en er onderzoek gebeurt in Polen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content