Yanis Varoufakis, de flamboyante Griekse oud-minister van Financiën heeft in Berlijn een linkse pan-Europese politieke beweging, DiEM 25, voorgesteld. "De snelle desintegratie van Europa moet een halt toegeroepen worden", zei hij op een persconferentie. Hij waarschuwde dat de nationalistische bewegingen in Europa een versnippering van het politieke landschap kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met die van de jaren 1930.

Varoufakis had enkele maanden geleden aangekondigd dat hij een hervormingsbeweging voor de Europese Unie zou lanceren. De beweging wordt DiEM 25 - Democracy in Europe Movement 2025 - gedoopt en werd officieel voorgesteld in het Berlijnse Volksbühne theater. "Een confederatie van bijziende politici, economisch naïeve ambtenaren en onbekwame financiële experts gehoorzaamt slaafs aan de bevelen van financiële en industriële conglomeraten. Dat leidt tot de vervreemding van de Europeanen en veroorzaakt een gevaarlijke anti-Europese terugslag", luidt het in het manifest van DiEM. "De motiverende kracht van DiEM 25 ligt in één eenvoudig, radicaal idee: democratiseer Europa."

De toekomst van de Europese Unie staat de jongste maanden onder immense druk omdat de unie worstelt met een eensgezind antwoord op de immigratie en de stagnerende economie. (Belga)

Yanis Varoufakis, de flamboyante Griekse oud-minister van Financiën heeft in Berlijn een linkse pan-Europese politieke beweging, DiEM 25, voorgesteld. "De snelle desintegratie van Europa moet een halt toegeroepen worden", zei hij op een persconferentie. Hij waarschuwde dat de nationalistische bewegingen in Europa een versnippering van het politieke landschap kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met die van de jaren 1930.Varoufakis had enkele maanden geleden aangekondigd dat hij een hervormingsbeweging voor de Europese Unie zou lanceren. De beweging wordt DiEM 25 - Democracy in Europe Movement 2025 - gedoopt en werd officieel voorgesteld in het Berlijnse Volksbühne theater. "Een confederatie van bijziende politici, economisch naïeve ambtenaren en onbekwame financiële experts gehoorzaamt slaafs aan de bevelen van financiële en industriële conglomeraten. Dat leidt tot de vervreemding van de Europeanen en veroorzaakt een gevaarlijke anti-Europese terugslag", luidt het in het manifest van DiEM. "De motiverende kracht van DiEM 25 ligt in één eenvoudig, radicaal idee: democratiseer Europa."De toekomst van de Europese Unie staat de jongste maanden onder immense druk omdat de unie worstelt met een eensgezind antwoord op de immigratie en de stagnerende economie. (Belga)