Van terrorisme verdachte Abu Qatada wordt vrijgesproken in Jordanië

Abu Qatada © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada (53) is door een militaire rechtbank in zijn thuisland Jordanië vrijgesproken van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

De rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijzen zijn om Abu Qatada te veroordelen voor betrokkenheid bij de verijdelde bomaanslagen tegen Westerse toeristen en diplomaten op 1 januari 2000 in Jordanië. Dat meldt de BBC.

Volgens zijn advocaten zal Abu Qatada binnen enkele uren op vrije voeten zijn.

Bedreiging

Abu Qatada (53), geboren als Omar Othman in de bijbelse stad Bethlehem op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, kreeg in 1994 asiel in het Verenigd Koninkrijk. Onder andere door zijn geschriften werd hij later beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Zo zou hij jihadisten geïnspireerd en zelfmoordaanslagen goedgepraat hebben.

Hij werd ooit beschouwd als de rechterhand van de intussen gedoodde Osama bin Laden en gold dan ook een belangrijke pion van Al-Qaeda in Europa.

Tijdens zijn verblijf in het VK, waar hij een tijd in de gevangenis zat, was Abu Qatada in Jordanië bij verstek veroordeeld voor samenzwering. De veroordeling werd echter vernietigd omdat ze gebaseerd was op bewijzen die verkregen zijn door folteringen.

Uitgeleverd

Na een jarenlange juridische strijd om in het VK te kunnen blijven, leverde Londen hem in juli vorig jaar uit aan Amman. Daar zat hij sindsdien in voorhechtenis.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken laat na de vrijspraak voor Qatada weten dat hij ‘niet terugkomt naar het Verenigd Koninkrijk’, aldus nog de BBC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content