Rusland moet de stroom van wapens en troepen van zijn grondgebied naar Oekraïne stoppen en wat al ter plaatse is in het Donetskbekken terugtrekken. Dat zei Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in de marge van de G20-top in het Australische Brisbane. De Europese buitenlandministers zullen maandag de situatie beoordelen en mogelijke volgende stappen bespreken, kondigde hij nog aan.

Diplomatie en sancties

De Europese leiders die in Brisbane zijn, zullen zondag de Amerikaanse president Barack Obama ontmoeten, waarbij de situatie in Oekraïne besproken wordt. De crisis is geen officieel thema op de top, maar Van Rompuy benadrukte dat de Europese Unie enkel gelooft in een politieke oplossing. "We zullen alle diplomatieke middelen ter onze beschikking, sancties inbegrepen, blijven gebruiken", aldus Van Rompuy. "We moeten een terugkeer naar een totaal conflict vermijden."

Hij riep alle partijen op de akkoorden die in het Wit-Russische Minsk zijn gemaakt in september, na te leven. Rusland moet nog al zijn invloed op de rebellen in Oost-Oekraïne aanwenden om de implementatie van die akkoorden te verzekeren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten in Brisbane. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering gebeurt dat in de loop van zaterdagavond (lokale tijd). Poetin ontkent dat zijn land aan het conflict deelneemt. De sancties van het Westen noemt hij "illegaal".

'Russische agressie'

Obama viel hem evenwel hard aan. De "Russische agressie" in Oekraïne is een "bedreiging voor de hele wereld". Als voorbeeld haalde hij het "neerschieten" van het Maleisische passagiersvliegtuig van vlucht MH17 aan. Nederlandse experts kunnen sinds zaterdag in de door de separatisten gecontroleerde gebieden zoeken naar wrakstukken van de vlucht. (Belga/WB)

Rusland moet de stroom van wapens en troepen van zijn grondgebied naar Oekraïne stoppen en wat al ter plaatse is in het Donetskbekken terugtrekken. Dat zei Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in de marge van de G20-top in het Australische Brisbane. De Europese buitenlandministers zullen maandag de situatie beoordelen en mogelijke volgende stappen bespreken, kondigde hij nog aan. De Europese leiders die in Brisbane zijn, zullen zondag de Amerikaanse president Barack Obama ontmoeten, waarbij de situatie in Oekraïne besproken wordt. De crisis is geen officieel thema op de top, maar Van Rompuy benadrukte dat de Europese Unie enkel gelooft in een politieke oplossing. "We zullen alle diplomatieke middelen ter onze beschikking, sancties inbegrepen, blijven gebruiken", aldus Van Rompuy. "We moeten een terugkeer naar een totaal conflict vermijden." Hij riep alle partijen op de akkoorden die in het Wit-Russische Minsk zijn gemaakt in september, na te leven. Rusland moet nog al zijn invloed op de rebellen in Oost-Oekraïne aanwenden om de implementatie van die akkoorden te verzekeren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten in Brisbane. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering gebeurt dat in de loop van zaterdagavond (lokale tijd). Poetin ontkent dat zijn land aan het conflict deelneemt. De sancties van het Westen noemt hij "illegaal". Obama viel hem evenwel hard aan. De "Russische agressie" in Oekraïne is een "bedreiging voor de hele wereld". Als voorbeeld haalde hij het "neerschieten" van het Maleisische passagiersvliegtuig van vlucht MH17 aan. Nederlandse experts kunnen sinds zaterdag in de door de separatisten gecontroleerde gebieden zoeken naar wrakstukken van de vlucht. (Belga/WB)