Volgens voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy moet de Europese belastingbetaler niet opdraaien voor het Europees reddingsplan voor Cyprus. Dat liet Van Rompuy verstaan in het VRT-programma De Zevende Dag.

Van Rompuy staat resoluut achter de beslissing om Cyprus een lening van 10 miljard euro toe te kennen in ruil voor een taks van 6,75 procent tot 9,9 procent op bankrekeningen. Die beslissing leidde zaterdag tot een run on the bank in de straten van het noodlijdende Cyprus.

Volgens Van Rompuy krijgen de vele buitenlanders die hun geld in het 'fiscaal paradijs' Cyprus stallen nu de rekening gepresenteerd, en niet de Europese belastingbetaler.

De voorzitter van de Europese Raad probeerde zondag ook te weerleggen dat Spanje of Italië hetzelfde lot als Cyprus te wachten staat. "Die landen hebben helemaal geen steun nodig van de EU. Cyprus is een geval apart, want de banksector is er veel te groot," aldus Van Rompuy.

Herman Van Rompuy kondigde in De Zevende Dag nog aan dat hij eind 2014 de politiek verlaat. Op 1 december 2014 loopt zijn mandaat als voorzitter van de Europese Raad ten einde. Van Rompuy zal geen rol spelen bij de verkiezingen in mei 2014, omdat zijn mandaat dan nog loopt. (VRT/BO)

Volgens voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy moet de Europese belastingbetaler niet opdraaien voor het Europees reddingsplan voor Cyprus. Dat liet Van Rompuy verstaan in het VRT-programma De Zevende Dag.Van Rompuy staat resoluut achter de beslissing om Cyprus een lening van 10 miljard euro toe te kennen in ruil voor een taks van 6,75 procent tot 9,9 procent op bankrekeningen. Die beslissing leidde zaterdag tot een run on the bank in de straten van het noodlijdende Cyprus.Volgens Van Rompuy krijgen de vele buitenlanders die hun geld in het 'fiscaal paradijs' Cyprus stallen nu de rekening gepresenteerd, en niet de Europese belastingbetaler.De voorzitter van de Europese Raad probeerde zondag ook te weerleggen dat Spanje of Italië hetzelfde lot als Cyprus te wachten staat. "Die landen hebben helemaal geen steun nodig van de EU. Cyprus is een geval apart, want de banksector is er veel te groot," aldus Van Rompuy.Herman Van Rompuy kondigde in De Zevende Dag nog aan dat hij eind 2014 de politiek verlaat. Op 1 december 2014 loopt zijn mandaat als voorzitter van de Europese Raad ten einde. Van Rompuy zal geen rol spelen bij de verkiezingen in mei 2014, omdat zijn mandaat dan nog loopt. (VRT/BO)