Van paria tot president: Marcos Jr donderdag aangesteld als president van de Filipijnen

Ferdinand Marcos Jr, © Getty

Donderdag wordt Ferdinand Marcos Jr, bijgenaamd BongBong, aangesteld als nieuwe president van de Filipijnen. Hij volgt Rodrigo Duterte op na een ruime overwinning bij de verkiezingen in mei.

Marcos Jr belooft om als president het land te verenigen, en is van plan de werkloosheid en de inflatie te bestrijden nadat de coronapandemie de economie een zware slag heeft toegebracht. BongBong is de zoon van de voormalige dictator Ferdinand Marcos. Onder zijn beleid waren martelingen, verkrachtingen, executies en de verduistering van overheidsgelden dagelijkse kost.  

In de jaren tachtig leidde een volksopstand tot de omverwerping van de dictatuur, en de verbanning van de familie naar de Verenigde Staten. De misdaden van zijn vader maken van Marcos Jr één van de meest omstreden politici van de Filipijnen.

Toch mag zijn familie exact 36 jaar na het einde van de dictatuur weer intrek nemen in het presidentiële paleis in Malacanang, Manilla. Marcos Jr vraagt het volk dan ook om ‘hem niet te beoordelen op basis van de daden die zijn familie hebben gesteld’. 

BongBong heeft al een indrukwekkende politieke carrière achter de rug. In de jaren tachtig was Marcos Jr vicegouverneur, en vervolgens gouverneur van de provincie Ilocos Norte. Hij is ook lid geweest van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de vicepresidentsverkiezingen in 2016 werd Marcos Jr nipt verslagen door Leni Robredo van de Liberale Partij. Zij heeft zich in mei ook kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen.

Marcos’ echtgenote, Louise Araneta-Marcos, zal volgens waarnemers het presidentsbeleid sterk beïnvloeden. Louise, bijgenaamd Liza, wordt omschreven als een intelligente en eigenwijze vrouw, die erin slaagt om alles te krijgen wat ze wil. ‘Ik denk niet dat hij een beslissing zal nemen zonder met zijn vrouw te praten,’ aldus een advocaat uit Manila die aan dezelfde universiteit studeerde als Liza. ‘Ze zal de eerste en laatste persoon zijn naar wie hij zal luisteren.’

Partner Content