Volgens Van Brempt zal de Britse premier het moeilijk hebben "om de geest die hij uit de fles heeft gelaten, er terug in te krijgen". "Cameron heeft zich in een positie gewrongen waarbij géén deal bereiken heel zeker zou leiden tot een Brexit, maar wél een deal bereiken geen garantie is dat het omgekeerde gebeurt."

Het Europees parlementslid is van mening dat het akkoord binnen de perken is gebleven. "Er is geen vetorecht inzake het streven naar een 'ever closer union' of 'economic governance' zoals Cameron aanvankelijk wenste, er is uiteraard geen sprake van een Verdragswijziging, EU-wetgeving blijft van kracht in het Verenigd Koninkrijk en Europese principes en waarden worden gehandhaafd."

Ze vreest wel dat andere conservatieve regeringen in Europa de deal zullen aangrijpen "om zich op hetzelfde hellende vlak naar de afbouw van sociale rechten te begeven". "Cameron heeft met vuur gespeeld en hij zal zijn brandje nu moeten blussen, alvorens het overslaat naar andere lidstaten", klinkt het.

De Europese sociaal-democraten laten ten slotte weten dat ze er alles aan zullen doen om hun Britse collega's te helpen bij de campagne om in de EU te blijven. (Belga/WK)

Volgens Van Brempt zal de Britse premier het moeilijk hebben "om de geest die hij uit de fles heeft gelaten, er terug in te krijgen". "Cameron heeft zich in een positie gewrongen waarbij géén deal bereiken heel zeker zou leiden tot een Brexit, maar wél een deal bereiken geen garantie is dat het omgekeerde gebeurt." Het Europees parlementslid is van mening dat het akkoord binnen de perken is gebleven. "Er is geen vetorecht inzake het streven naar een 'ever closer union' of 'economic governance' zoals Cameron aanvankelijk wenste, er is uiteraard geen sprake van een Verdragswijziging, EU-wetgeving blijft van kracht in het Verenigd Koninkrijk en Europese principes en waarden worden gehandhaafd." Ze vreest wel dat andere conservatieve regeringen in Europa de deal zullen aangrijpen "om zich op hetzelfde hellende vlak naar de afbouw van sociale rechten te begeven". "Cameron heeft met vuur gespeeld en hij zal zijn brandje nu moeten blussen, alvorens het overslaat naar andere lidstaten", klinkt het. De Europese sociaal-democraten laten ten slotte weten dat ze er alles aan zullen doen om hun Britse collega's te helpen bij de campagne om in de EU te blijven. (Belga/WK)