De socialistische ex-premier van Frankrijk Manuel Valls zal de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron steunen in de race naar het Elysée, en niet de kandidaat van zijn eigen partij, Benoît Hamon. Dat heeft Valls woensdagochtend verklaard tijdens een interview met de Franse nieuwszender BFM TV.

Valls was premier onder aftredend president François Hollande tot Bernard Cazeneuve eind 2016 de fakkel van hem overnam. Hij wil naar eigen zeggen 'zijn verantwoordelijkheid nemen ' en 'geen enkel risico nemen voor de republiek ', zo verklaarde hij zijn opmerkelijke keuze.

Manuel Valls, AFP
Manuel Valls © AFP

De oud-premier verwees daarbij naar Marine Le Pen, de kandidate voor het extreemrechtse Front National (FN), die hij 'het populistische gevaar ' noemde. Volgens Valls zal Le Pen 'erg hoog zal eindigen, zeker hoger dan verwacht '. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is dan ook 'verre van beslist, zowel in samenstelling als in resultaat ', verklaarde hij.

Strategie van de marginalisering

De koerswissel van Valls hing al enige tijd in de lucht. De oud-premier spaarde de kritiek op zijn partijgenoot Hamon de laatste weken niet, en liet al verschillende keren verstaan dat hij het niet eens was met zijn aanpak voor de verkiezingen, die hij de 'strategie van de marginalisering ' noemt.

Benoît Hamon, Belga Image
Benoît Hamon © Belga Image

In de laatste peilingen ligt Hamon ver achter op zijn tegenstrevers Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Ook de door schandalen geplaagde François Fillon van de conservatieve Les Républicains en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon scoren een stuk hoger. Hamon zou nog zowat elf procent van de Fransen achter zich kunnen scharen, tegenover 25 procent voor koplopers Le Pen en Macron.

Valls is niet de eerste PS'er die Hamon de rug toekeert. Andere vooraanstaande socialisten als parlementsvoorzitter Claude Bartolone, de socialistische fractieleider in de Senaat Didier Guillaume en staatssecretaris voor Slachtofferhulp Juliette Méadel deden dat al of zijn het van plan.

De Fransen trekken op 23 april een eerste keer naar de stembus. De twee kandidaten met de hoogste score nemen het daarna tegen elkaar op in de tweede ronde op 7 mei.

De socialistische ex-premier van Frankrijk Manuel Valls zal de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron steunen in de race naar het Elysée, en niet de kandidaat van zijn eigen partij, Benoît Hamon. Dat heeft Valls woensdagochtend verklaard tijdens een interview met de Franse nieuwszender BFM TV. Valls was premier onder aftredend president François Hollande tot Bernard Cazeneuve eind 2016 de fakkel van hem overnam. Hij wil naar eigen zeggen 'zijn verantwoordelijkheid nemen ' en 'geen enkel risico nemen voor de republiek ', zo verklaarde hij zijn opmerkelijke keuze. De oud-premier verwees daarbij naar Marine Le Pen, de kandidate voor het extreemrechtse Front National (FN), die hij 'het populistische gevaar ' noemde. Volgens Valls zal Le Pen 'erg hoog zal eindigen, zeker hoger dan verwacht '. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is dan ook 'verre van beslist, zowel in samenstelling als in resultaat ', verklaarde hij. De koerswissel van Valls hing al enige tijd in de lucht. De oud-premier spaarde de kritiek op zijn partijgenoot Hamon de laatste weken niet, en liet al verschillende keren verstaan dat hij het niet eens was met zijn aanpak voor de verkiezingen, die hij de 'strategie van de marginalisering ' noemt. In de laatste peilingen ligt Hamon ver achter op zijn tegenstrevers Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Ook de door schandalen geplaagde François Fillon van de conservatieve Les Républicains en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon scoren een stuk hoger. Hamon zou nog zowat elf procent van de Fransen achter zich kunnen scharen, tegenover 25 procent voor koplopers Le Pen en Macron.Valls is niet de eerste PS'er die Hamon de rug toekeert. Andere vooraanstaande socialisten als parlementsvoorzitter Claude Bartolone, de socialistische fractieleider in de Senaat Didier Guillaume en staatssecretaris voor Slachtofferhulp Juliette Méadel deden dat al of zijn het van plan.De Fransen trekken op 23 april een eerste keer naar de stembus. De twee kandidaten met de hoogste score nemen het daarna tegen elkaar op in de tweede ronde op 7 mei.