Vallen eerste democratische verkiezingen Myanmar in het water?

Een man neemt de kranten door in Yangon, Myanmar. © Johannes De Bruycker

Amper een maand voor de eerste vrije verkiezingen sinds 1990 zouden gehouden worden in Myanmar, gaan stemmen op om ze uit te stellen. Komt daarbij dat verschillende etnische regio’s hoe dan ook uitgesloten werden.

Nog geen maand voor de geplande nationale verkiezingen, stelt de Union Election Commission (UEC) in Myanmar voor om de stemming uit te stellen. Maar dat idee is niet naar ieders zin, aangezien er hoe dan ook al grote problemen zijn met de verkiezingen in het land: ‘De lijst met stemgerechtigde Myanmarezen is tot op vandaag amper voor 30 procent correct.’

De verkiezingscommissie UEC vreest dat de overstromingen in verschillende delen van het land mensen ervan zullen weerhouden om hun stem uit te brengen. Huidige commissievoorzitter U Tin Aye deed het voorstel deze ochtend tijdens een meeting met vier van de tien grootste politieke partijen in de hoofdstad Nay Pyi Taw.

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi© AFP

Myanmar organiseert op 8 november de eerste vrije verkiezingen sinds 1990. De Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, neemt het op tegen de regeringspartij van president en voormalig generaal Thein Sein. Maar die verkiezingsdatum komt nu misschien in het gedrang door het voorstel van de verkiezingscommissie.

De entourage van Aung San Suu Kyi liet weten aan het Europese journalistencollectief The Caravan’s Journal dat haar partij alvast niet akkoord gaat met het voorstel.

Win Thein, politicus van NLD, bevestigt dat in een interview met het Myanmarese nieuwsmagazine The Irrawaddy. ‘De NLD beschouwt de overstromingen van drie maanden geleden niet als afdoende reden om de verkiezingen uit te stellen. Zelfs toen de cycloon Nargis in 2008 een enorme ravage aanrichtte, werd het referendum niet uitgesteld. De recente overstromingen hebben het land en de inwoners aanzienlijk minder schade berokkend dan toen.’

Ook Thiha Saw, hoofd van de Myanmar Press Council, stelt zich vragen bij de reden achter het voorstel. Tegen The Caravan’s Journal benadrukt hij dat het ‘nog wachten is op de reactie van verschillende etnische partijen voor een definitieve beslissing over de verkiezingsdatum. Later vandaag of uiterlijk morgen verwacht ik meer nieuws.’

Geen verkiezingen in etnische regio’s

Thiha Saw in gesprek met journalisten van The Caravan's Journal
Thiha Saw in gesprek met journalisten van The Caravan’s Journal© Johannes De Bruycker

Thiha Saw hekelt ook het recent bekendgemaakte nieuws dat de regering in verschillende etnische regio’s sowieso geen verkiezingen organiseert. ‘De officiële reden achter de beslissing zou zijn dat ze de veiligheid niet kunnen verzekeren. Het zou bovendien onmogelijk zijn om de verkiezingen in die gebieden op een eerlijke manier te organiseren’, legt Thiha Saw uit.

Naar schatting tienduizenden Myanmarezen verliezen daardoor het recht om te stemmen. ‘Concreet gaat het om etnisch gevoelige regio’s zoals Kachin, Mon en Shan en tientallen townships waar burgers niet de mogelijkheid krijgen om hun stem uit te brengen.’

Sule Pagoda, Yangon.
Sule Pagoda, Yangon.© Johannes De Bruycker

In de regio’s wonen etnische minderheden die al decennia lang als minderwaardig beschouwd worden door het Birmese regime. Vandaag woedt er nog steeds een conflict over etnische rechten, zijn er gewapende rebellengroeperingen actief en lopen verschillende smokkelroutes voor drugs en edelstenen dwars door de gebieden.

Onvolledige stemlijsten

De onzekerheid over de verkiezingsdatum en de afschaffing van het stemrecht in bepaalde regio’s is niet het enige wat voor onrust zorgt in de aanloop naar de nationale verkiezingen. ‘De lijst met stemgerechtigde Myanmarezen is tot op vandaag amper voor 30 procent correct. Daardoor hebben nog eens honderdduizenden inwoners voorlopig geen zekerheid over hun mogelijkheid om te stemmen’, vervolgt Thiha Saw. Ook zijn naam stond vorige week nog niet op de voting list.

De overheid kreeg de afgelopen weken duizenden klachten binnen van Myanmarezen die zichzelf niet terugvonden op de lijst, maar kan de toestroom aan e-mails niet aan.

Waarom het zo lang duurt tot de lijst met stemgerechtigden op punt staat? ‘Veel te weinig mensen werden door de overheid tijdig opgeleid om dergelijke administratieve zaken in orde te brengen. In de komende 25 dagen moeten op verschillende bestuursniveaus nog duizenden ambtenaren opgeleid worden. Dat is praktisch onhaalbaar’, aldusThiha Saw.

Overstromingen in Yangon, Myanmar.
Overstromingen in Yangon, Myanmar.© Johannes De Bruycker

Volgens de voorzitter van de verkiezingscommissie U Tin Aye zijn ongeveer 35 miljoen Myanmarezen stemgerechtigd. In totaal zullen 41.000 stemhokjes worden ingericht. Verwacht wordt dat de overheid voor morgenavond een officiële verklaring over de verkiezingsdatum lanceert.

Door Eva Nowé en Kasper Goethals in Yangon, Myanmar. Zij schrijven voor het journalistencollectief The Caravan’s Journal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content