Vakbond roept op tot staking in Turkije

© Reuters

In Turkije heeft een van de grootste vakbonden opgeroepen tot een staking van twee dagen om de manifestanten te steunen die protesteren tegen het regime van Recep Tayyip Erdogan.

De linkse vakbond Kesk, die zo’n 240.000 werknemers vertegenwoordigt, beschuldigt de overheid ervan “staatsterreur” te plegen. Kesk klaagt het geweld aan waarmee de politie de “pacifistische” manifestanten aanpakt en zo “het leven van de burgers in gevaar brengt”.

Vanaf dinsdagmiddag zullen de werknemers van de openbare diensten het werk neerleggen, luidt het op de website van Kesk. De werknemers eisen zo een democratisch Turkije en veroordelen het “fascisme” van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP. Volgens Turkse media leggen mogelijk honderdduizenden mensen het werk neer.

Twee doden

Bij de protesten kwamen al twee burgers om het leven: een 22-jarige man werd geraakt door een kogel, een 20-jarige man kwam om toen hij werd aangereden door een wagen. Volgens mensenrechtenorganisaties en artsensyndicaten raakten al meer dan 1.500 mensen gewond in Istanboel en vielen in Ankara minstens 700 gewonden. Volgens officiële bronnen werden al 1.700 personen opgepakt in 67 steden.

De voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, veroordeelt de manier waarop de Turkse regering de manifestanten behandelt. “Om toe te treden tot de EU moet men democratische normen hanteren. Erdogan is daar momenteel niet toe in staat”, zegt hij.

“Europa moet een duidelijke boodschap meegeven: wanneer je met ons wil onderhandelen en tot de EU wil behoren, mag je betogers niet neerknuppelen.” Turkije voert sinds 2005 onderhandelingen met de EU over een mogelijke toetreding. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content